Ekstrakter av tangmel og krekling som naturlige antioksidanter

DSpace/Manakin-arkiv

Ekstrakter av tangmel og krekling som naturlige antioksidanter

Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisor Edel, Elvevoll
dc.contributor.author Olsen, Anders Kvaløy
dc.date.accessioned 2007-06-20T06:59:09Z
dc.date.available 2007-06-20T06:59:09Z
dc.date.issued 2007-06-18
dc.description.abstract Det har i de siste 30-40 årene vært en bred søken etter alternative naturlige antioksidanter som kan erstatte syntetiske antioksidanter i næringsmidler. Enkelte syntetiske antioksidanter har vist seg å være skadelige i store mengder. Blant forbrukere er det en generell skepsis mot syntetiske stoffer i mat. Samtidig anbefales det å øke inntaket av både mager og feit fisk og å få i seg mellom 190 til 650 mg langkjedede flerumettede omega-3 fettsyrer (LC n-3 PUFA) per uke. Marine oljer i flytende eller kapselform kan være et godt alternativ for folk som ikke får i seg nok fisk eller annen sjømat. I oppgaven har antioksidative effekter av ekstrakter fra krekling og tangmel blitt studert. Disse ekstraktene ble testet for antioksidativ kapasitet gjennom lagringsforsøk med vandige systemer, emulsjonssystem og i fettsystem. Grad av oksidasjon ble målt som peroxid-innhold (PV) og innhold av anesidinkomplekserende forbindelser (AV) Selolje er blitt analysert med hensyn til stabilitet og fettsyresammensetning. Innledende undersøkelser av optimal konsentrasjon av α-tokoferol i selolje ble foretatt. Tangmelet viste seg å ha god effekt i et vandig system, mens virket prooksidsantisk i fettsystem. Krekligekstraktet viste svak effekt i vandig system og ingen merkbar effekt i fettsystem. Innledende forsøk for optimal konsentrasjon av α-tokoferol i selolje ble beregnet til å være <200 ppm i et provosert system. English summary In the past 3-4 decades there has been a search for new alternative, natural antioxidants in replacement of synthetic ones. In this master thesis methanol extracts made of crowberry and seaweed-flour have been investigated for antioxidant capacity in oil-, water- and emulsion systems. Degree of oxidation was measured as p-Anisedin-value (AV) and Peroxid-value (PV). The Seaweed-flour extract showed great effect in a water system, but was pro-oxidative in a oil system. Crowberry extract showed poor effect in a water system and no perceptible effects in a oil system.
dc.description.sponsorship Maricom FHF-stipend
dc.format.extent 952006 bytes
dc.format.mimetype application/pdf
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10037/1050
dc.identifier.urn URN:NBN:no-uit_munin_888
dc.language.iso nob
dc.publisher Universitetet i Tromsø
dc.publisher University of Tromsø
dc.subject VDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929
dc.title Ekstrakter av tangmel og krekling som naturlige antioksidanter
dc.type Master thesis
dc.type Mastergradsoppgave


Tilhørende fil(er)

Filer Størrelse Format Vis
thesis.pdf 929.6Kb PDF Åpne

Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen:

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Søk i Munin




Avansert søk

Bla i:

Statistikk

Hjelp