Ekstrakter av blåbær og blåskjell som naturlige antioksidanter

DSpace/Manakin Repository

Ekstrakter av blåbær og blåskjell som naturlige antioksidanter

 

Tweet Share on Facebook
Title: Ekstrakter av blåbær og blåskjell som naturlige antioksidanter
Author: Aagesen, Ingvill Dreiem
Date: 21-Sep-2007
Type: Master thesis; Mastergradsoppgave
Abstract: De siste tiårene har det vært et økende fokus på helse og kosthold. Sjømat er en viktig kilde til helsemessige gunstige fettsyrer. Spesielt er det de langkjedede, flerumettede omega-3 fettsyrene som har vist seg å ha flere positive effekter for human helse. Problemet med disse langkjedede marine fettsyrerne når det kommer til å benytte dem i matproduksjon er at de har lett for å harskne. For å hindre eller forskinke denne oksidasjon har det blitt utviklet mange naturlige og syntetiske antioksidanter. De fleste matprodusenter vil foretrekke naturlige antioksidanter framfor syntetiske, og er interessert i nye kilder for naturlige alternativer. Tokoferoler og flavonoider er naturlige antioksidanter og ansees som mye tryggere enn de syntetiske antioksidantene BHA og BHT Målet med dette arbeidet var å undersøke antioksidative egenskaper ekstrakter av rå blåbær, kokt blåbær og blåskjell hadde på selolje i et oljesystem og emulsjonssystem, i tillegg undersøkte vi hvordan de virktet i et vandig system. Vi prøvde også å finne optimal mengde α-tokoferol i selolje. Vi fant at ekstrakter fra blåbær hadde gode antioksidative egenskaper i et oljesystem. I dette systemet viste likevel blåskjell å ha den beste antioksidative effekten da den ved siste uttaksdag bare hadde halvparten så høy PV og AV som seloljen (kontroll). I emulsjonene hadde verken blåbær eller blåskjell antioksidativ effekt. Ingen av ekstraktene så ut til å virke hemmende på oksidasjon i et vandig system. I forsøket på å finne optimal konsentrasjon av α-tokoferol fant vi i det siste forsøket hvor seloljen hadde stått lagret i 4 måneder ved 4oC at konsentrasjoner på 200, 300, 600 og 1000 ppm ga god inhiberende virkning på oksidasjon av seloljen.
Publisher: Universitetet i Tromsø; University of Tromsø
URI: http://hdl.handle.net/10037/1215


File(s) in this item

Files Size Format View
thesis.pdf 615.4Kb PDF View/Open

The following license file are associated with this item:

This item appears in the following collection(s)

Show full item record

Search Munin




Advanced Search

Browse

Statistics

Help