Lipidklasser og fettsyresammensetning i omega-3 produkter

DSpace/Manakin Repository

Lipidklasser og fettsyresammensetning i omega-3 produkter

 

Tweet Share on Facebook
Title: Lipidklasser og fettsyresammensetning i omega-3 produkter
Author: Eriksen, Sureeporn Aemsangthum
Date: 20-May-2012
Type: Master thesis; Mastergradsoppgave
Abstract: Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å spise fisk og sjømat fordi de innholder de flerumettede omega-3 fettsyrene eikosapentaensyre (EPA: 20:5n-3) og dokosahekaensyre (DHA: 22: 6n-3). Mye forskning viser kobling mellom omega-3 fettsyrene og helsegevinster. Helsegevinstene er at disse fettsyrene er betennelsesdempende, de reduserer risiko for å utvikle sykdommer som revmatoid artritt, hjerte -kar sykdommer, psoriasis, og de virker hemmende på utvikling av enkelte mentale lidelser og de reduserer tilfeller prostatakreft. Omega-3 fettsyrer er nødvendig for normal utvikling av fosteret under svangerskapet og er også spesielt viktig for normal nevrologisk utvikling. Mange av verdens kostholdsorganisasjoner anbefaler at man spiser fisk 1-2 ganger i uken eller får i seg 0,2-0,5 g EPA og DHA. Alternative kilder til EPA og DHA er helsekostprodukter. EPA og DHA i produktene bør være av god kvalitet og i riktig mengde for å dekke kroppens behov. Det er derfor viktig at produktdeklarasjon samsvarer med innholdet i produktene. Målet med min oppgave var å undersøke fettklassesammensetningen av Omega-3 produktene; Lofot tran, Trippel Omega-3, Nordic Light krill & fiskeolje, Omega-3 med krillolje (blanding av krill og fiskeolje) og Complete Krillolje (krillolje). I et av blandings produktene av krill & fiskeolje (Nordic Light krill & fiskeolje) ble fettsyresammensetningen undersøkt i noen av fettklassene i produktet. Tilslutt ble det målt frie fettsyrer av de to krill & fiskeoljeproduktene i 2 perioder for å se stabilitet ved lagring. Resultatene viste at Lofot tran inneholdt triacylglyserider; Trippel Omega-3 innehold metyl- og etylestere; Nordic Light krill & fiskeolje innholdt polare lipider, kolesterol, diacylglyserider, frie fettsyrer og triacylglyserider; Omega-3 med krillolje (blanding av krill og fiskeolje) inneholdt triacylglyserider, metyl og etylester. Det siste produktet som ble undersøkt var Complete Krilloljeproduktet som inneholdt tilsvarende fettklasser som Nordic light krill & fiskeolje, men med mer polare lipider og frie fettsyrer. Ved undersøkelse av fettsyresammensetningen i Nordic Light krill & fiskeolje, viste denne et innhold av omega-3 (n-3) 63.9 %, omega-6 (n-6) 3.2 %, og langkjedede flerumettede omega-3 (Lc n-3) 63,2 %. EPA var 31,8 % og DHA 26 %. Ved lagring av Krill & fiske olje produktene i romtemperatur i ca 2 måneder vistes en viss forskjell i verdiene av de frie fettsyrene, men ikke noe som kan karakteriseres som dramatisk økning.
Publisher: Universitetet i Tromsø; University of Tromsø
URI: http://hdl.handle.net/10037/4325


File(s) in this item

Files Size Format View Description
thesis.pdf 1.318Mb PDF View/Open Masteroppgave

The following license file are associated with this item:

This item appears in the following collection(s)

Show full item record

Search Munin




Advanced Search

Browse

Statistics

Help