Fettsyresammensetning og kvalitetsaspekter og kommersielle krilloljeprodukter

DSpace/Manakin-arkiv

Fettsyresammensetning og kvalitetsaspekter og kommersielle krilloljeprodukter

Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisor Jensen, Einar
dc.contributor.advisor Olsen, Ragnar
dc.contributor.author Vu, Kim Anh Thi
dc.date.accessioned 2012-07-03T10:06:01Z
dc.date.available 2012-07-03T10:06:01Z
dc.date.issued 2012-06
dc.description.abstract Krill er rik på omega-3 fettsyrene EPA og DHA, noe som forklarer den store kommersielle interesse for fangst og foredling av krill. I krillolje er det mye fosfolipider sammenliknet med fiskeoljer. Flere hevder at EPA og DHA utnyttes bedre når de er bundet i fosfolipider enn når de fins i triacylglyserol (Bunea et al, 2004; Werner, Havinga et al, 2004). Det er gjort lite forskning på krillolje og helse. Studier som har blitt gjort av krillolje sammenlikner helseeffekten av krillolje med fiskeolje. En studie viste at krillolje reduserte kolesterol (LDL) og økte nivået av det gode kolesterolet (HDL). I tillegg hjelper det å kontrollere blodsukkernivået og kan dermed bidra til å forebygge diabetes (Bunea et al, 2004). I en dobbeltblind klinisk studie reduserte krillolje inflammasjon og artritt symptomer i en kort behandlingsperiode på 7 og 14 dager (Deutsch, 2007; Massrieh, 2008). En annen studie viste at kvinner med premenstruelt syndrom (PMS) ble mindre plaget (Sampalis et al, 2003). Målet med oppgaven var å analysere innholdet av fettklasser og fettsyresammensetning av kommersielle krilloljeprodukter. Fire forskjellige krilloljeprodukter ble undersøkt. Fettklassene ble separert ved bruk av fast fase ekstraksjon og analysert ved tillaging av fettsyremetylestere for videre analyse med gasskromatografi. Fettsyrene fra Complete krillolje og utvalgte fraksjoner etter fast fase ekstraksjon ble identifisert ved å sammenlikne observerte retensjonstider med kjente fettsyrestandarder. Analyse fra fettsyresammensetningen av Complete krillolje viste at innholdet av EPA var 16,7 % og 8,8 % DHA. Blant mettede fettsyrer var 16:0 den dominerende fettsyren og 18:1, 20:5n-3 og 22:5n-6 blant umettede og flerumettede fettsyrer. Fosfolipider, triacylglyseroler og frie fettsyrer var de viktigste fettklassene i krillolje. Ulike lipidklasser bestod av relativt forskjellige fettsyrer. EPA utgjorde 31,5 % og DHA 15 % i fraksjonen som inneholdt fosfolipider. Tilsvarende 24,6 % EPA og 16 % DHA i frie fettsyre fraksjonen. Fosfolipider og frie fettsyrer fraksjonene inneholdt mest flerumettede fettsyrer, mens den nøytrale lipidfraksjonen inneholdt mest mettede fettsyrer og lite flerumettede fettsyrer. Et av krilloljeproduktene hadde en relativt høy andel frie fettsyrer som er over den anbefalte grenseverdien for marine oljer til humant konsum i følge Global Organization for EPA and DHA (GOEDs), mens de tre andre krilloljeproduktene ligger innenfor den anbefalte grenseverdien.
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10037/4326
dc.identifier.urn URN:NBN:no-uit_munin_4043
dc.language.iso nob
dc.publisher Universitetet i Tromsø
dc.publisher University of Tromsø
dc.subject.courseID FAR-3901
dc.subject VDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400::Kjemi: 440::Analytisk kjemi: 445
dc.subject VDP::Mathematics and natural science: 400::Chemistry: 440::Analytical chemistry: 445
dc.title Fettsyresammensetning og kvalitetsaspekter og kommersielle krilloljeprodukter
dc.type Master thesis
dc.type Mastergradsoppgave


Tilhørende fil(er)

Filer Størrelse Format Vis Beskrivelse
thesis.pdf 1.583Mb PDF Åpne Masteroppgave FAR-3901

Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen:

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Søk i Munin




Avansert søk

Bla i:

Statistikk

Hjelp