Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorLarsen, Rune
dc.contributor.authorStormo, Svein Kristian
dc.contributor.authorEilertsen, Karl-Erik
dc.contributor.authorMæhre, Hanne K
dc.contributor.authorJensen, Ida-Johanne
dc.contributor.authorØsterud, Bjarne
dc.contributor.authorElvevoll, Edel Oddny
dc.date.accessioned2020-09-17T09:26:05Z
dc.date.available2020-09-17T09:26:05Z
dc.date.issued2010-11-29
dc.description.abstractRapporten oppsummerer hvordan prosessering kan påvirke innholdet av næringsstoffer i sjømat, samt hvordan biotilgjengeligheten til ulike stoffer kan endres som følge av prosessbetingelsene. I tillegg er det kort redegjort for vitenskapelig status på helseeffektene av sjømatkonsum, samt hvilke ernæringsmessige faktorer som gjør sjømat til et særegent næringsmiddel. Økt prosesseringsgrad av sjømat tenderer mot å redusere innholdet av enkelte næringsstoffer, særlig vannløselige lavmolekylære forbindelser da disse stoffene lettere kan lekke ut av næringsmiddelet. I tillegg kan varme denaturere eller dekomponere forbindelser, og pH-endringer kan også ødelegge enkelte stoffer. Varmebehandling kan imidlertid føre til økt biotilgjengelighet, og dermed har prosessering en ambivalent effekt ved at næringsinnholdet reduseres, mens biotilgjengeligheten kan øke. Med unntak av omfattende prosessering som for eksempel for sjømatprodukter som lutefisk og surimi, der majoriteten av vannløselige forbindelser er fjernet, er det reduserte næringsinnholdet trolig ikke tilstrekkelig til å gi en signifikant innvirkning på sjømatens helsefremmende effekt.en_US
dc.description.abstractThe report summarizes how processing of seafood influences the nutritional content of seafood and how various processing conditions may affect the bioavailability of individual nutrients. In addition, a short description of the latest scientific documentation on the health benefits of seafood consumption is included, as well as the nutritional traits that makes seafood a special food. Increased degree of seafood processing generally tends to reduce the content of some nutrients, especially low molecular water soluble components which are susceptible to leaching. Application of heat may thermally degrade components and pH extremes may also destroy several components. However, processing may increase the bioavailability of macronutrients, and thus processing has an ambivalent effect by decreasing nutritional content and increasing bioavailability. With the exception of very extensive processing, such as processing of “lutefisk” and surimi products which removes the majority of soluble substances, the nutritional decrease in the majority of processing conditions is probably not sufficient to make a significant impact on the health benefits of seafood consumption, and any effect would be challenging to test and find in a human study.en_US
dc.descriptionSource at <a href=https://nofima.no/>https://nofima.no/</a>en_US
dc.identifier.citationLarsen R, Stormo SK, Eilertsen KE, Mæhre HK, Jensen I, Østerud B, Elvevoll EO. Prosessering av sjømat – Endring i næringsinnhold, biotilgjengelighet og helseeffekter. Nofima AS og Universitetet i Tromsø; 2010. 32 p.. Nofima rapportserie(36/2010)en_US
dc.identifier.cristinIDFRIDAID 1172337
dc.identifier.isbn978-82-7251-813-3
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/19402
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNofimaen_US
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie ; 36/2010en_US
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=xvPFgQqQyOXB0lumIEZk4qYIr%2f1adjD2eboRaA3mJJA%3d&docid=01f55d7d39ede4ae6ba6d5df6da2cfee6
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.subjectVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920en_US
dc.subjectVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920en_US
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800en_US
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800en_US
dc.titleProsessering av sjømat – Endring i næringsinnhold, biotilgjengelighet og helseeffekteren_US
dc.typeResearch reporten_US
dc.typeForskningsrapporten_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel