Viser treff 160-179 av 268

    • Lang tids bruk - en sikkerhet eller falsk trygghet? En kartlegging av lang tids bruk og dens egentlige betydning i forhandlinger om kvoter i og adgangen til marine havområder mellom konkurrerende stater 

      Figenschou-Cedewarft, Leif André (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-06-06)
      I hvilken grad får lang tids bruk betydning ia dganegne til marine ressurser og i allokeringen av ressurser mellom konkurrerende stater?
    • Levendelagret rødspette (Pleuronectes platessa) – velferd og kvalitet 

      Pettersen, Ingrid Marie; Aaknes, Vilde Synnøve (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2023-05-15)
      I dag er verdikjeden for fisk og skalldyr bygget opp rundt utnyttelse av et fåtall arter som kan fanges i store volum og med høy markedsverdi. Bruk av lite eller ikke utnyttede marine ressurser kan være en bærekraftig tilnærming for å innfri fremtidige krav og etterspørsel til fiskekonsum. Rødspette (Pleuronectes platessa) er den viktigste flatfisken i volum og verdi i europeiske fiskerier. Både ...
    • Leverandør- og produktvalg blant brasilianske sjømatimportører: Mulige inngangsstrategier for norske eksportører av sild. 

      Larsen, Tor Bjørklund (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-05-15)
      Basert på en dyptgående studie av åtte betydningsfulle importselskaper, analyserer denne masteroppgaven beslutningskriteriene til innkjøperne ved deres valg av produkter og leverandører med et spesielt henblikk til produktet norsk sild. Studien har en kvalitativ og eksplorerende forskningsstrategi. Med basis i grunnleggende markedsføringsteori og spesifikk litteratur om importøradferd, blir det ...
    • Line som fangstmetode og en studie av effekten av krok med svivel 

      Olsen, Fredrik (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2014-05-15)
      I denne oppgaven vil jeg presentere resultater fra to forsøk med svivelkrok i det nordlige fisket etter torsk og hyse. For at leseren skal ha en god og fyldig innsikt i forhold vedrørende bruk av line som fangstredskap og dagens teknologinivå innen flåten, har jeg innledningsvis valgt å lage en fyldig beskrivelse av forhold som jeg mener er essensielle for å forstå hvordan dagens norske linefiske ...
    • Lipider fra kiselalger som potensiell fettressurs i laksefôr. Optimalisering av ekstraksjonsutbytte samt karakterisering av fettsyresammensetning og lipidklasser. 

      Solbø, Trond-Håkon Seljevold (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2016-11-16)
      Den globale oppdrettsnæringen er i kraftig vekst, noe som har medført et globalt underskudd for marine oljer til oppdrettsfôr. Dette underskuddet er forventet å tangere 40 millioner tonn innen 2030. I tillegg er det forventet et totalt fôrbehov til global akvakultur på i overkant av 87 millioner tonn innen 2025. Dette har medført at laksefôrprodusenter har introdusert vegetabilske råvarer i fôret. ...
    • Lipider i silderogn: Ekstraksjon med "grønn teknologi" 

      Stabell, Rikke (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-18)
      Omega-3 fettsyrer er i større grad bundet til fosfolipider (PL) enn triacylglyserol (TAG) i umoden silderogn. Fettsyrene EPA (C20:5 n-3) og DHA (C22:6 n-3) er i hovedsak bare å finne i sjømat og disse fettsyrene har flere positive helseeffekter, som kan bidra til å redusere hjerte og karsykdommer. Umoden silderogn har et høyt innhold av celler og inneholder relativt sett lite depotfett og derav ...
    • Lipidinnhold hos Calanus spp. i havområdene rundt Svalbard og i Polhavet i juli og august. Kan Video Plankton Recorder gi nyttig informasjon om lipidinnhold i sammenheng med fysiske parametere? 

      Gylseth, Inger-Helen (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-31)
      Calanus finmarchicus, C. glacialis og C. hyperboreus spiller en nøkkelrolle som beitere i det arktiske økosystemet og utgjør en stor andel av dyreplankton-biomassen i området. For å overleve den næringsfattige vinteren akkumulerer kopepodene større mengder lipider i den korte produksjonsperioden og gjennomfører sesongbasert vertikal migrering hvor de går i dvale. Lipidinnhold er nært knyttet til ...
    • Lønnsomhetsanalyse av Vartdalgruppa Fiskeoppdrett AS satsing på stor smolt 

      Hustadnes, Henrik (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2017-05-15)
      Norge er verdens største produsent av atlantisk laks og ambisjonene er å femdoble lakseproduksjonen frem mot 2050. Siden 2012 har det ikke vært produksjonsvekst i oppdrettsnæringen som følge av problemer med lakselus og ulike fiskesykdommer. Problemene har tvunget oppdrettsnæringen å tenke i nye baner for å oppnå videre vekst. Siste årene har flere oppdrettsselskap startet utbygging av landbaserte ...
    • Marinated shrimp as a dinner option. Consumer evaluations and use of a new convenience product 

      Sørensen, Anne Katrine (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2006-06-02)
      The purpose of this thesis is to investigate consumer use and evaluations of a new shrimp (Pandalus borealis) product, Stella marinated shrimp, to increase knowledge about the perception and how this new product is used in the kitchen by consumers. The main objective is; ”To examine how consumers evaluate and use a new convenience product, the case of Stella marinated shrimp”. To explore ...
    • Markedsadgang for atlantisk laks fra Chile til USA 

      Berntsen, Joakim (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-14)
      Norge eksporterte laks for 72,5 milliarder kroner i 2019 og i verdiskapning er laks den største og viktigste arten for Norge innen sjømat. Til sammenligning eksporterte Chile atlantisk laks for 32,8 milliard i 2019. En stor del av den norske eksporten går til EU-markedene, mens Chiles viktigste eksportmarked er USA. Formålet med denne oppgaven er å se om Chile har bedre markedsadgang inn til USA ...
    • Markedsundersøkelse: Norsk varmrøkt laks til Japan 

      Riple, Anna Karia Lerøy (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-11-16)
      min studie vil jeg se på muligheten for å introdusere et nytt lakseprodukt til Japan, Varmrøykt laks. Varmrøkt laks ble valgt som utgangspunkt fordi dette er et bearbeidet lakseprodukt som antatt hadde ingen eller lite anerkjennelse i Japan. Ved å introdusere et bearbeidet lakseprodukt ingen hadde noe forhold til og deretter måle oppfatning av dette produktet, kunne man si noe om mulighetene for ...
    • Måling av pH i pre-rigor fiskemuskel. En analytisk utfordring 

      Skjold, Vetle (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2017-11-14)
      I post mortem fiskemuskel kan måling av muskel-pH benyttes som en enkel metode for å vurdere både slakteprosedyre og kvaliteten på muskelkjøttet. Dette ettersom pH kan påvirke egenskaper som filetspalting, tekstur, fasthet, drypptap og farge. I de fleste studier er muskel-pH enten bestemt ved å måle direkte i intakt muskel med stikkelektrode, alternativet er å homogenisere muskel i en vannbasert ...
    • Mel av grisetang og mikroalger til bruk i fiskefôr? Kjemisk sammensetning og in vitro fordøyelse av protein. 

      Sommerlund, Rikke Otting (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-12)
      Etterspørselen etter fisk og skalldyr globalt er stadig økende. Økt kjøpekraft og anbefalinger om å spise mer sjømat har bidratt betydelig til dette. De fleste villfiskbestander er allerede maksimalt utnyttet og økningen i produksjonen har i de siste 30 årene derfor utelukkende kommet fra oppdrett. I dag produseres mer fisk til humant konsum i oppdrett enn hva som høstes av villfisk. En av de største ...
    • Mestringstro og ledelse. Hestehåndtering og mestring av lederskapsrollen hos kvinnelige ledere. 

      Steffensen, Julie (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-09-28)
      Tema for denne oppgaven var sammenhengen mellom opplevelsen av mestringsevne og lederatferd hos kvinnelige ledere. Videre gikk studien inn på hvilke lederegenskaper kvinnelige ledere opplevde at de fikk utviklet gjennom hestehåndtering og ridning. Bakgrunnen for at kvinnelige ledere ble valgt, er mangelen på kvinnelige ledere i Norge. Det er interessant å se på hvilke egenskaper kvinnelige ledere ...
    • Mikrobiologisk kvalitet og vekttap hos islagrede laksefileter produsert pre- og post rigor 

      Holmvåg, Thommy Rayner (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-06-14)
      Oppdrett av Atlantisk laks (Salmo salar) har hatt en eventyrlig utvikling og er en av Norges viktigste næringer. Forbedrete slakteprosedyrer har gjort det mulig å prosessere oppdrettslaks pre-rigor før dødsstivheten (rigor-mortis) inntreffer. Mikrobiell vekst bestemmer holdbarheten til fersk fisk. Siden kvalitetsforringelsen inkludert bakterievekst i fisken begynner ved slaktetidspunktet er det ...
    • Mikroplast i utvalgt sjømat og andre marine produkter i Norge 

      Stensen, Linda Sjøvold (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-11-30)
      I det seneste tiåret har det menneskeskapte plastmaterialet til stadighet blitt trukket frem som den største og raskest voksende miljøutfordringen verden står ovenfor. Undersøkelser har vist at mikroplasten er utbredt i alle havnivåer fra bunn til havoverflate i alle verdenshavene. På bakgrunn av alle rapporter og publikasjoner om plast i havet har det vokst frem bekymringer for at mennesker skal ...
    • Mucosal immune responses of Atlantic salmon parr following a pathogen breach in a recirculating aquaculture system 

      Aas, Lena Hovda (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      With the increase in the use of recirculating aquaculture system (RAS) in the Norwegian Atlantic salmon (Salmo salar) aquaculture industry, the importance of understanding how pathogen enters and spreads in the system is crucial for its further development. Yersinia ruckeri is a pathogen known for infecting salmonid fish in freshwater stage and it has been shown that the RAS environment favors its ...
    • Muligheter for felles system for kvalitetsvurdering av sjøfrossen sløyd- og hodekappet torsk. 

      Roaldsnes, Thea Løvik (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-11-16)
      Denne oppgaven undersøkte om det er mulig å lage et felles system for kvalitetsvurdering på sjøfrossen sløyd- og hodekappet torsk. Det er flere momenter som tilsier det eksisterer et behov for å lage et felles system for kvalitetsvurdering: • Litteraturen tilsier at det landes mye variert råstoffkvalitet. • Landinger av dårlig kvalitet påvirker verdiskapingsmuligheter negativt. • En nedgang ...
    • Muligheter og barrierer for økt salg av ferske laksefileter til Kina 

      Fredagsvik, Eirik Vatn (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2014-05-15)
      I denne masteroppgaven i fiskeri- og havbruksvitenskap har jeg undersøkt muligheten for en økning av norsk eksport av ferske filetprodukter av atlantisk laks (Salmo salar) til det kinesiske markedet med hovedfokus på storbyen Shanghai. Bakgrunnen er et ønske om å få belyst hvorfor det ikke eksporteres pre-rigor fileterte lakseprodukter til matvarekjeder i Kina på samme måte som til andre asiatiske ...