Viser treff 180-199 av 268

    • Nefrokalsinose hos oppdrettslaks - mulige årsaker og virkninger 

      Lillebo, Kent Gøran (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-17)
      I denne oppgaven er det sett på betydningen av ulike faktorer i vannmiljøet som utløsende årsaker til nefrokalsinose hos norsk oppdrettslaks (Salmo salar). Nefrokalsinose er utfelling av kalkholdig materiale i nyret og en kjent lidelse hos flere fiskearter i oppdrett, inkludert regnbueørret (Oncorhynchus mykiss). Hos laks er nefrokalsinose et relativt nytt fenomen, som ser ut til å øke i omfang. ...
    • Neuroendokrine mekanismer forbundet med tap av appetitt hos kjønnsmodnende røye (Salvelinus alpinus) 

      Warem, Linn Therese (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2014-05-15)
      Variasjon i appetitt og vekst hos individer av røye (Salvelinus alpinus) ble undersøkt i sammenheng med sesong, kjønnsmodning og uttrykk av hypothalamiske appetittregulatorer som er velbeskrevet hos pattedyr, men lite studert hos fisk. Individene som ble brukt var avkom av anadrom røye fanget i Storvannet i Hammerfest i 1984, som siden er blitt holdt ved Havbruksstasjonen i Tromsø. I forsøk 1 ble ...
    • ... No har me juksa litt! Masteroppgave om holdninger til omgåelse av regelverket i førstehåndsomsetning av hvitfisk. 

      Steinvik, Maya Mariell (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-15)
      Organiseringa av førstehåndsomsetninga i Norge er unik, og tillitsbasert. At noen, med overlegg, bryter denne tilliten med å omgå regelverket i førstehåndsomsetninga, er kilde til frustrasjoner for de som driver ærlig, og tar fra fellesskapet. Den felles holdningen som kommer frem i denne undersøkelsen er at det å omgå regelverket er galt, og at det ikke er noen gode unnskyldninger for å gjøre det. ...
    • Norsk fiskerinærings bruk av sosiale medier i markedsføringen 

      Nilsen, Julie Benedicte (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2012-12-06)
      Sosiale medier har tatt verden med storm og bare Facebook alene har over en milliard aktive brukere. Mange selskaper ser derfor en mulighet til selv å benytte sosiale medier til å nå ut til sine kunder og forbrukere. Denne studien har tatt utgangspunkt i dette og har som formål å få et innblikk i hvor langt produsenter av norsk fisk- og sjømat har kommet i implementeringen av sosiale medier i ...
    • Norsk ringnotfiske etter nordsjømakrell. En sammenligning av ulike fangststrategier 

      Longva, Leif (Master thesis; Mastergradsoppgave, 1985-11-01)
      Nordsjømakrellbestanden har en utpreget sesongvekst, og fisket foregår sesongvist. I oppgaven sammenlignes alternative fangststrategier for å se om bestanden kan forvaltes på en bedre måte enn den etablerte. Oppgaven begrenser seg til å omfatte ringnotflåtens nordsjømakrellfiske. Oppgavens metode er en bioøkonomisk simuleringsmodell. Sammenligningskriteriet er samfunnsøkonomisk utbytte av fremtidig ...
    • Norske husholdningers butikkvalg ved kjøp av middagsmat 

      Rønning, Ragnar (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-06-07)
      Formålet med denne mastergradsoppgaven er å undersøke hvilke faktorer som påvirker norske husholdningers valg av butikk ved kjøp av middagsmat. Problemstillingen setter fokus på kjøpsfrekvens i utvalgte butikker, og søker å profilere ulike segmenter ved hjelp av holdningsvariabler og demografiske variabler. Kunnskap om hvilke butikker norske husholdninger gjør sine innkjøp i og hvilke holdninger de ...
    • The Norwegian Snow Crab Industry. A case study of opportunities and threats in the Norwegian snow crab industry 

      Ruiken, Ida Maria (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2019-05-15)
      The Norwegian seafood industry is constantly growing and expanding. The snow crab entering the Barents Sea was an opportunity to create a new, profitable industry with a product well established on the world market. Norwegian vessels entered the loophole and were joined by foreign vessels to catch snow crab. January 2017, Russia claimed sovereignty over the area and closed it for all foreign ...
    • Ny bransje i turbulente omgivelser – bedrifters strategiske tilpasninger og økonomiske konsekvenser 

      Stikholmen, Johnny (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-05-15)
      Torskeoppdrett er en ny bransje som de siste årene har vokst betraktelig. Med bakgrunn i bransjens mange problemer og utfordringer har lønnsomheten til nå vært svært dårlig. Den storstilte satsningen på torskeoppdrett har vært kapitalkrevende. Betydelig mengder kapital er spyttet inn av velvillige investorer. Med sine allerede eksisterende problemer og utfordringer er bedriftene i bransjen spesielt ...
    • Næringsinnhold av mesopelagisk fisk. Nedbryting av laksesild (Maurolicus muelleri), med fokus på fett. 

      Skarpeid, Martin Skipperud (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2019-05-29)
      Det økende behovet for mat til en befolkning i vekst har ført til et utvidet søk etter nye ressurser og mer effektiv utnyttelse av eksisterende ressurser. For å øke det globale utbytte av den totale biomassen som produseres i havene, har det blitt foreslått å utnytte organismer lavere i næringskjeden, for å redusere tap av biomasse i energioverføringen blant organismene i næringskjeden. Mesopelagisk ...
    • Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.) 

      Fotland, Anders Dame (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-11)
      Norges oppdrettsnæring har utviklet seg kraftig de siste tiårene, og har nå blitt verdens største produsent av atlantisk laks (Salmo salar L.). Den økte produksjonen har ført til økt etterspørsel etter råvarer til fôr. Samtidig har global oppdrett også vokst kraftig og etterspørselen etter fiskemel og fiskeoljer har økt. Dette, kombinert med begrenset tilgang, har gjort at prisene på fiskemel og ...
    • Næringsinnhold i African catfish (Clarias gariepinus) beriket med taurin : tap ved tilberedning 

      Robertsen, Thomas Myrnes (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-06-13)
      Mangelen på marine råstoffer har ført til bruk av vegetabilske råvarer i produksjon av fiskefôr. Innblanding av vegetabilske råvarer i fiskefôr gjør for eksempel at oppdrettsfisken får et lavere innhold fordelaktige komponenter enn det som normalt finnes i vill fisk. Prosessering og tilberedning av mat påvirker også innholdet av næringsstoffer. Mange gunstige forbindelser påvirkes negativt av slik ...
    • Om suksess og fiasko på futuresmarkeder for laks, et litteraturstudium 

      Kielland, Ulf (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2006-12-04)
      Jeg har i denne oppgaven sett på muligheten for at et eventuelt futuresmarked for laks kan bli levedyktig. Dette er selvsagt vanskelig å gi noe eksakt svar på, men jeg har å løse dette ved å trekke lærdom fra andre forfattere. I utgangspunktet ble futureskontrakter innført i markeder for at kjøperer og selgere skulle kunne gardere seg mot prissvingninger. I tillegg skal et futuresmarked gi ...
    • Oppdrettet pangasius (pangasius hypophthalmus)fra Asia: -næringsinnhold sammenligmet med tradisjonell norsk sjømat 

      Johannessen, Ole Håkon (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-05-20)
      Gjennom en økning av en relativ beskjeden produksjon på noen få tusen tonn i 1980 til en eksport på 828.000 tonn i 2007, har oppdrettsnæringen i Norge har blitt til en stor og viktig næring i løpet av noen få ti år. Etter som produksjonen av oppdrettsfisk har blitt større både her hjemme og i utlandet, har det ikke lengre vært mulig å bruke fiskemel- og fiskeolje i samme omfang ved fôrproduksjon. ...
    • Ordningen med utviklingstillatelser Et bidrag til innovasjon i norsk oppdrettsnæring 

      Bekkeli, Karl Erik (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2017-05-15)
      Norsk oppdrettsnæring har opplevd eventyrlig vekst. I løpet av en et halvt århundre har næringen utviklet seg fra omtrent ingenting til å bli blant våre viktigste og største eksportnæringer. Veksten har i stor grad skyltes oppdretternes kontinuerlige produktivitetsforbedringer, basert på forbedring av utstyr, avl og utvikling av vaksiner og fôr. Skal eventyret få fortsette er næringen avhengig av å ...
    • Overtredelser i fiskerinæringen: Kontroll- eller aktsomhetsproblem? En studie over bruken av overtredelsesgebyr i norsk fiskeriforvaltning 

      Berg, Ronje (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2023-05-15)
      Overtredelsesgebyr (OTG) er en administrativ sanksjon som Fiskeridirektoratet kan ilegge ved overtredelser av fiskerilovgivningen. Denne oppgaven undersøker bruken av OTG i norsk fiskerinæring, med formål om å vise hvorfor det er uenigheter mellom forvaltningen og fiskerne om bruken av sanksjonsmetoden. For å besvare oppgavens problemstilling vil studien bruke en "mixed methods" tilnærming ved å ...
    • Påvirker smoltifiseringsmetode hjerteutvikling og smoltkarakterer hos atlantisk laks (Salmo salar L.)? 

      Knutsen, Espen (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-15)
      Oppdrettsnæringen har i løpet av de siste årene blitt stilt ovenfor økt problematikk knyttet til hjertehelse og hjertelidelser hos oppdrettet atlantisk laks. Hjertene til atlantisk laks har høy grad av plastisitet i møte med ytre miljøpåvirkninger, og tidligere studier har vist at hjertet til oppdrettslaks avviker fra de man finner hos villaks. Hjerter fra oppdrettsfisk karakteriseres blant annet ...
    • Påvirkning av sesongmessige variasjoner på den biokjemiske sammensetningen til kiselalgen Porosira glacialis 

      Landa, Ola Drabløs (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-15)
      Langkjedete omega-3 fettsyrer er viktige fettsyrer i dietten til både laks og mennesker. For laks er ca. 2,2% av totalt fôr langkjedete omega-3 fettsyrer. Fiskeolje blir brukt i laksefôr for å tilsette omega-3 fettsyrer. Både fiskeolje og fiskemel brukt i laksefôr stammer fra pelagiske fiskerier. Disse fiskebestandene er utnyttet opp mot total bæreevne og det er ikke lenger mulig å høste mer av ...
    • Påvirkning på torsk (Gadus morhua) ved høsting av raudåte (Calanus finmarchicus) 

      Hessen, Katrine (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2023-05-15)
      Med bakgrunn i at flertallet av verdens fiskebestander er overfisket eller drives fiske på, verdens befolkning- og etterspørselen av råstoff øker, er det aktuelt å rette blikket mot lavere trofiskenivå. Raudåte er en av artene i jordas mest dominerende dyregruppe, med dens enorme produktivitet er det potensiale til å beskatte av bestanden uten negative ringvirkninger på økosystemets helhet. Tross ...
    • Påvirkninger på matvalg omkring sushi på restaurant. En kvalitativ studie av to grupper studenter ved Universitetet i Tromsø 

      Jensen, Frode (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2006-12-19)
      Formålet med denne oppgaven var å få en forståelse for hvilke påvirkninger to grupper studenter ved Universitetet i Tromsø opplever på sitt matvalg omkring sushi på restaurant. De to gruppene var studenter som spiser sushi og studenter som ikke spiser sushi. I tillegg til dette ville jeg i oppgaven forsøke å besvare følgende spørsmål: 1.Hvilke holdninger og preferanser har studenter ved Universitetet ...
    • Phylogenetic analysis of killer whale (Orcinus orca) and humpback whale (Megaptera novaeangliae) populations along the Northern Norwegian fjords and adjacent waters 

      Ellendersen, Anna Cecilia Jucksch (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-06-08)
      Killer whales (Orcinus orca) and humpback whales (Megaptera novaeangliae) are two widely distributed cetacean species and both seasonally congregate in the waters off the fjords in Northern Norway to feast on the Norwegian Spring Spawning herring (Clupea harengus). With phylogenetic analysis of complete mitochondrial genomes, obtained by shotgun sequencing, from individuals sampled through four ...