Viser treff 206-225 av 268

    • Quality aspects of wild caught and enhanced sea urchins (Strongylocentrotus droebachiensis) 

      Sætra, Ingeborg Mathisen (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2019-05-13)
      Sea urchin roe is a culinary delicacy worldwide, but with global catches are down due to overfishing and diminishing stocks, interest in aquaculture has increased. Sea urchin aquaculture lacks consistency in the quality of the product, good quality sea urchin roe should be large with an orange or yellow colour, with a distinct sweet-salty taste and have the right firm texture. The main objective ...
    • Råfisklaget, et verktøy for kvalitet og best betalte anvendelse i førstehåndsmarkedet. 

      Torbergsen, Tor-Martin Bensnes (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2016-05-18)
      Som denne avhandling viser, har Norges Råfisklag et vidtgående hjemmelsgrunnlag for å regulere førstehåndsmarkedet med tanke på kvalitet og best betalte anvendelse. Kompetansen innehar et bredt sett med virkemidler som kan benyttes. Oppgaven viser at ligger et større handlingsrom i loven enn det salgslaget utnytter. Salgslagets private autonomi har en vid utstrekning i tilknytning til salg gjennom ...
    • Regjerlighet i fiskerinæringen: En institusjonell analyse av praktiseringen av det strafferettslige sanksjonssystemet i norsk fiskeriforvaltning 

      Torsteinsson, Brynjar (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2023-05-15)
      Tema for denne studien er det strafferettslige sanksjonssystemet i fiskerinæringen, og hensikten er å utforske og analysere hvordan dette systemet bidrar til å utvikle regjerlige fiskerier i Norge. Studien utforsker dette ved å undersøke systemets organisering, strategier og strafferettslig praksis, samt relevante aktørers oppfatninger av systemet. Problemstillingen i studien er: «I hvilken grad ...
    • Reklamasjoner i norsk lakseeksport: Betydningen av gode kunderelasjoner 

      Knox, Kristian (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-04-09)
      Eksplorerende oppgavedesign om reklamasjonsordninger, kunderelasjoner og kostnader
    • Rekruttering av fiskere på Færøyene - En studie av sysselsettingssystemet og rekrutteringsmekanismene i den færøyske fiskeflåte 

      Olsen, Rósa (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-22)
      Denne studien undersøker rekrutteringsmønsteret i den færøyske fiskeriflåten i nyere tid. Tradisjonelt har fiskeri og fiskeri relaterte aktiviteter opprettholdt store deler av lokal samfunnene på Færøyene. I et stadig mer moderne samfunn og en stadig mer spesialisert fiskerinæring har man opplevd at nye strategier etableres for høsting av ressursene påvirker strukturen til fiskeriflåten. Flere ...
    • Rekruttering av ledere 

      Frey, Stig Atle (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-11-17)
      I utgangspunktet skulle denne oppgaven belyse rekruttering av ledere og hvordan lederstiler og personlighetstrekk er en del av beslutnings grunnlaget for det endelige valget av leder. Ved å informere fire informanter var håpet det at det skulle komme nok informasjon som kunne ligge til grunn for en diskusjon og en refleksjon i forhold til hvilke lederstiler og personlighetstyper blir benyttet eller ...
    • Rekruttering til fiskeri i Lebesby kommune. Hvordan har reguleringssystemet påvirket sysselsettingssystemet i fiske i et lokalsamfunn i Lebesby? 

      Rasmussen, Sofie Krogh (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-15)
      Fiskeri har alltid vært viktig for lokalsamfunnene langs kysten og vært med på å skape levedyktige samfunn. Sysselsettingssystemet har lenge vært under endring og gått fra et tradisjonelt sysselsettingssystem til et mer moderne. Utviklingen med ny teknologi, adgangsbegrensninger og kvoter i fiskeriene har ført til effektivisering og bedre lønnsomhet. Det har også ført til færre fartøy og fiskere ...
    • Restblod i torskemuskel som følge av vasshaling og forsinket bløgging 

      Eilertsen, Venil Trælvik (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-08-29)
      Torsk har blitt fanget gjennom flere århundrer, og er sett på som en av de viktigste artene i de nord-atlantiske fiskeriene. I dagens torskefiske er det mer lønnsomt å satse på kvantitet framfor kvalitet, og i de senere årene har det utviklet seg en praksis kalt vasshaling som sørger for å holde kontinuerlig produksjon om bord fabrikktrålere. Vasshaling benyttes i perioder med god tilgang på torsk. ...
    • Restråstoffer fra videreforedling av sløyd laks (Salmo salar L.). Ernæringsmessige egenskaper med vekt på fett 

      Aarthun, Maren Lootz (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-18)
      Omtrent 20% av laksen som blir slaktet i Norge videreforedles til filetprodukter før de eksporteres eller selges innenlands. Buklister, rygger, hoder, kjøttavskjær («Bits and pieces») og mørk muskel (brunkjøtt) fra skinn etter dypskinning er restråstoffer fra sekundær prosessering av oppdrettslaks egnet til menneskemat. Produktene anvendes gjerne i supper og farseprodukter. Formålet med denne oppgaven ...
    • Romlig og tidsmessig analyse av garn- og linefiske. En studie av fiskeriatferd i området Lofoten, Vesterålen og Senja (2011-2018) 

      Steinsbø, Silje (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-08-16)
      I denne oppgaven ble ERS- og VMS-data fra garn- og linefiske mellom 2011 og 2018, i hovedområde 00 og 05 (fra Fiskeridirektoratet), kartlagt og analysert i romlig og tidsmessig perspektiv. Dette ble gjort ved å bruke GIS-baserte analyser og maskinlæring for å avdekke trender i aktivitet, fangstmengde og fangstverdi i fiske med passive redskaper. Blant metodene som ble brukt var optimalisert ...
    • Salmon aquaculture waste effects on the distribution of epibenthic invertebrates and demersal fish and subsequent impacts on Atlantic cod dietary items 

      Markussen, Kari Branem (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      Open-cage fish farms are common structures in coastal waters and are known to attract wild fish. Environmental impacts from the farming of Atlantic salmon, Salmo salar, create concerns related to further growth of the industry. Uneaten feed pellets and faeces that are discharged from the farms leads to changes in the environments under and around the farm facilities. Sedimentation due to farm ...
    • Sammenlignende in vitro fordøyelse av fiskemuskel og kjøtt 

      Ageeva, Tatiana Nikolaevna (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2014-05-15)
      Man vet at det gir positive helseeffekter å spise sjømat. Helsemyndigheter i mange land anbefaler at man spiser fisk minst to ganger i uken. Dette knyttes mot at fisk og fiskefett har en forebyggende effekt mot hjerte- og karsykdommer. I tillegg har det blitt observert at høyt fiskeinntak kan også føre til optimal utvikling av hjerne og nervesystem hos nyfødte, forsinket demensutvikling og forebygging ...
    • Senja vs. Vesterålen. Samarbeidet mellom fiskere og fiskemottak om kvalitet på landet torsk (gadus morhua) 

      Mortensen, Karina Lovise Bergan (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-05-14)
      Det er gjort undersøkelser på hvordan samarbeidet for landet kvalitet fungerer innad i regionene Senja og Vesterålen mellom fiskere og fiskemottak. Undersøkelsen ble gjort ut fra vintersesongen januar til april i 2017. Det er tatt utgangspunkt i faktorene kompetanse, håndtering av fisk, redskap, konkurranse, kommunikasjon og pris, for å se hvordan de jobber frem kvalitet på disse områdene. Det er i ...
    • Sesongvariasjon i etterspørsel etter oppdrettet torsk på det franske markedet 

      Albrigtsen, Silje (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-11-15)
      Hovedformålet med denne oppgaven er å beskrive sesongforskjeller i priselastisiteter for oppdrettet torsk på det franske markedet. Det gjøres ved spesifikasjon av en økonometrisk modell og estimering av parametere for etterspørselen etter fersk oppdrettet, fersk villfanget og frossen torsk. Beregnede pris- og inntektselastisiteter, samt krysspriselastisiteter mellom produktene kan brukes av aktører ...
    • Siamesiske tvillinger? : økonomisk analyse av fritidsfisket og yrkesfisket i Oslofjorden 

      Leknes, Kjetil (Master thesis; Mastergradsoppgave, 1984-12)
    • Sjømathandelen mellom Norge og Kina - et casestudie av markedsmuligheter for oppdrettet rognkjeks i Kina 

      Ottestad, Martin Hokland (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-11-30)
      Kina er verdens største konsument av sjømat. Sjømatkonsumet i Kina var i 2016 på hele 68 millioner tonn, med en jevnlig økning på 2-3 prosent de siste årene. I 2019 eksporterte Norge 5,2 millioner tonn sjømat til Kina, noe som gjør Kina til Norges 7. viktigste importmarked av norsk sjømat. Landet har med sitt høye befolkningstall og økonomiske vekst et stort vekstpotensial for norsk sjømat. Rognkjeks ...
    • Sjømatindustrien "i disse tider" - Suksesskriterier under en pandemi 

      Olsen, Sindre (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-08-16)
      Denne mastergradsoppgaven har som formål å undersøke om sjømatindustrien har gjort strategiske tilpasninger for å aktivt kontre konsekvenser av COVID-19 pandemien. Fleksibilitet, og utnyttelsen av dette, er den strategiske tilpasningen som undersøkes. Konsekvensene av pandemien er i denne sammenheng en usikkerhet knyttet til markedene for fisk, og en antatt lavere kjøpsvilje for blant annet norsk sjømat.
    • Skeletal anomalies and shape variation in diploid and triploid Atlantic salmon (Salmo salar L.) fed different diets 

      Salbuvik, Kevin (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-11-12)
      Usage of triploid Atlantic salmon (Salmo salar L.) have been of interest for salmon farmers to mitigate interbreeding between farmed and wild population, and to prevent early sexual maturation. Triploids tend to be more prone to develop skeletal deformities than diploids. This may result from inadequate rearing temperatures and/or diet formulation (i.e. low dietary phosphorus). The main objective ...
    • Slakting og pre–rigor filetering av oppdrettstorsk i industrien. Filetkvalitet og kvalitetsforandringer under islagring av fileter. 

      Johnsen, Thomas (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-05-15)
      Atlantisk torsk (Gadus morhua L.) har tradisjonelt vært en av de viktigste kommersielle artene i norske fiskerier. Ved oppdrett av torsk får markedet en jevn tilgang av ferskt råstoff året rundt og man unngår spørsmål om bærekraftige bestander. Etter tusenårsskiftet har oppdrett av torsk i kommersiell skala økt både i kvantum og eksportverdi. Dette skyldes blant annet de mange fordelene med oppdrett ...
    • Slepemotstand, effektivitet og fangstsammensetning i fiske med trål tilpasset dyreplankton: forsøk med trål i små skala 

      Larsen, Trond (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-02-16)
      Oppgaven tar for seg hvilken innvirkning størrelsen på maskevidde i planktontrål (spesielt for raudåte, Calanus finmarchicus) får på slepemotstand, effektivitet og fangstsammensetning ved forsøk med nedskalerte modeller av de planktontråler som brukes i dag. En kontrolltrål og tre testtråler ble tauet parallelt for å sammenligne fangstmengde og fangstsammensetning, og det ble gjort målinger på ...