dc.description.abstract | <p>Bakgrunn: I 2013 lanserte Helsedirektoratet nasjonal faglig retningslinje for bruk av antibiotika i sykehus. Denne retningslinjen skal være implementert i norske sykehus, og omhandler valg av empirisk antibiotika, dose, intervall og administrasjon, samt anbefalinger for mikrobiologisk diagnostikk. Hensikten med denne oppgaven er å vurdere etterlevelse av denne retningslinjen, belyst gjennom forskrivningspraksis til pasienter innlagt ved Finnmarkssykehuset.
<p>Materiale og metode: Studiepopulasjonen ble identifisert gjennom retrospektiv gjennomgang av elektroniske pasientjournaler for pasienter innlagt ved Finnmarkssykehuset i februar, mars og april 2019. Variabler ble registrert og bearbeidet i SPSS. Totalt 578 journaler ble gjennomgått, og 72 pasienter, med 22 ulike diagnoser, ble inkludert i studien.
<p>Resultat: Nasjonal faglig retningslinje for bruk av antibiotika i sykehus ble fulgt i 94% av tilfellene. 16,7% (n = 12) av pasientene fikk bredspektrede midler som initialbehandling. Av disse mottok kun 1 pasient behandling som ikke samsvarte med retningslinjene. Gjennomsnittlig antall liggedøgn var 4,86 (median 3.5, range 1-19). Gjennomsnittlig behandlingslengde i sykehus var 3,72 døgn (median 3.0, range 1-15). Blodkultur ble utført på totalt 67% av pasientene, og på samtlige pasienter med mistenkt sepsis. Av de med mistenkt sepsis hadde 62,5% positiv blodkultur. Urindyrkning ble utført på totalt 74% av pasientene, og på samtlige med mistenkt urinveisinfeksjon. Av disse hadde 75% positiv urindyrkning. Nasopharynx ble utført på totalt 44%, og på 82% med mistenkt nedre luftveisinfeksjon. Journalført revurdering av antibiotikavalg etter 48-72 timer var i 53% av tilfellene ikke tilstede, 40% tilstrekkelig journalført og 7% utilstrekkelig journalført.
<p>Konklusjon: Finnmarkssykehusets forskrivningspraksis følger i vesentlig grad Nasjonal faglig retningslinje for bruk av antibiotika i sykehus. Bruken av bredspektrede antibiotika kan potensielt bli enda lavere, da særlig der et mindre resistensdrivende alternativ er sidestilt i retningslinjene. Mikrobiologisk diagnostikk virker i hovedsak å være utført der det er relevant. Finnmarkssykehuset har et forbedringspotensiale når det gjelder journalført revurdering av antibiotikavalg. | en_US |