Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorNøstvold, Bjørg Helen
dc.contributor.authorHansen, Kristin Beate
dc.contributor.authorJoensen, Sjúrður
dc.contributor.authorØstli, Jens
dc.contributor.authorEsaiassen, Margrethe
dc.date.accessioned2022-01-04T09:40:32Z
dc.date.available2022-01-04T09:40:32Z
dc.date.issued2021-09-27
dc.description.abstractI dette arbeidet er det undersøkt om kvaliteten på saltfisk vurderes likt av norske saltfiskprodusenter og spanske importører. Det ble gjennomført spørreundersøkelse og intervjuer, samt praktisk kvalitetsvurdering av saltfisk. Både spørreundersøkelsen og kvalitetsvurderingen viste at de spanske kjøperne var strengere på kriteriene for å klassifisere fisken som primera enn de norske produsentene. Det fremkom også noen forskjeller i vektingen av ulike typer enkeltfeil mellom produsenter og kjøpere. I 60 % av kvalitetsvurderingene fra de norske vrakerne ble fiskene markert til å være av primera handelskvalitet, mens de spanske kvalitetsvurderingene markerte i underkant av 40 % til denne kvalitetsklassen.en_US
dc.description.abstractNorway was previously market leader in saltfish of cod to Spain, but in the last decades Iceland have had this position and sells larger quantities of salted fish at a higher price per kilo than Norway. It seems that Icelandic producers have adjusted the products and quality grading more to the quality characteristics demanded by the Spanish market than Norwegian producers do. In order to explore whether Norwegian and Spanish quality assessors emphasize quality parameters differently when grading saltfish, a survey and an experimental quality assessment of the same batches of fish were conducted. According to the survey, the Spanish respondents rated most of the quality parameters as more important than the Norwegians did. In the quality assessments, the Spanish experts were stricter regarding which fish to be classified as superior quality (primera). There were also differences in the quality defects reported by the experts.en_US
dc.descriptionSource at <a href=https://okonomiskfiskeriforskning.no/likt-og-ulikt-vraking-av-saltvisk-i-norge-og-spania/>https://okonomiskfiskeriforskning.no/likt-og-ulikt-vraking-av-saltvisk-i-norge-og-spania/</a>en_US
dc.identifier.citationNøstvold Bh, Hansen KB, Joensen SJ, Østli J, Esaiassen ME. Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania. Økonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi. 2021;31(2):1-13en_US
dc.identifier.cristinIDFRIDAID 1939082
dc.identifier.issn0803-6799
dc.identifier.issn1891-0998
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/23587
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNofimaen_US
dc.relation.journalØkonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2021 The Author(s)en_US
dc.subjectVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920en_US
dc.subjectVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920en_US
dc.titleLikt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spaniaen_US
dc.type.versionpublishedVersionen_US
dc.typeJournal articleen_US
dc.typeTidsskriftartikkelen_US
dc.typePeer revieweden_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel