Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorSandnes, Frida Huhta
dc.contributor.authorHansson, Patrik
dc.date.accessioned2022-03-28T10:56:22Z
dc.date.available2022-03-28T10:56:22Z
dc.date.issued2021-06
dc.description.abstract<p><i>Bakgrunn:</i> Det ses en økende forekomst av diabetes type 2 (T2D) i verden, og kostholdet er en av de viktigste modifiserbare risikofaktorene. Meieriprodukter er en stor kilde til mettede fettsyrer, som er en mulig risikofaktor for T2D. På den andre siden er det sett at flere enkeltnæringsstoffer i meieriprodukter kan virke forebyggende mot T2D. Denne oversiktsartikkelen oppsummerer litteratur om inntak av meieriprodukter og insidens av T2D. <p><i>Metode:</i> Et systematisk litteratursøk ble gjennomført i PubMed i Februar 2020 og oppdatert i Mars 2021. Søkeord var «Diabetes Mellitus type 2» og «Dairy products» samt mulige synonymer for disse. Søket var begrenset til kohortstudier og resulterte i 15 artikler som ble inkludert i henhold til eksklusjons- og inklusjonskriteriene. <p><i>Resultat:</i> Det ser ut til at inntak av meieriprodukter har invers eller ingen assosiasjon med insidens av T2D. Den inverse assosiasjonen tilskrives hovedsakelig inntak av fettreduserte varianter. Inntak av fermenterte meieriprodukter ser også ut til å være assosiert med en redusert risiko for å få T2D, spesielt inntak av yoghurt. På grunn av sprikende resultater, stor heterogenitet mellom studiene, og at et begrenset antall studier undersøkte inntak av fermenterte meieriprodukter og insidens av T2D, er ikke de inverse sammenhengene overbevisende. <p><i>Konklusjon:</i> Inntak av fettreduserte meieriprodukter samt yoghurt kan være assosiert med lavere risiko for å utvikle T2D, men resultatene er fortsatt usikre. For å forstå sammenhengen bedre er det behov for flere studier angående mulige biologiske mekanismer. Videre bør fermenterte meieriprodukter med ulikt fettinnhold få mer fokus i fremtiden, gjerne i form av enkeltprodukter da det er indikert at de kan ha ulik effekt på risikoen for å utvikle T2D.en_US
dc.descriptionSource at <a href=https://www.ntfe.no/journal/2021/2/p-19/Inntak_av_meieriprodukter_og_insidens_av_diabetes_type_2_%E2%80%93_en_oversiktsartikkel>https://www.ntfe.no/journal/2021/2/p-19/Inntak_av_meieriprodukter_og_insidens_av_diabetes_type_2_%E2%80%93_en_oversiktsartikkel</a>.en_US
dc.identifier.citationSandnes, Hansson P. Inntak av meieriprodukter og insidens av diabetes type 2 – en oversiktsartikkel. Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE). 2021(2):11-19en_US
dc.identifier.cristinIDFRIDAID 1959657
dc.identifier.issn1503-5034
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/24600
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUniversitetsforlageten_US
dc.relation.journalNorsk tidsskrift for ernæring (NTFE)
dc.relation.urihttps://www.ntfe.no/journal/2021/2/p-19/Inntak_av_meieriprodukter_og_insidens_av_diabetes_type_2_%E2%80%93_en_oversiktsartikkel
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2021 The Author(s)en_US
dc.titleInntak av meieriprodukter og insidens av diabetes type 2 – en oversiktsartikkelen_US
dc.type.versionacceptedVersionen_US
dc.typeJournal articleen_US
dc.typeTidsskriftartikkelen_US
dc.typePeer revieweden_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel