Show simple item record

dc.contributor.advisorBerstad, Paula
dc.contributor.authorGrønvik, Frøya Berg
dc.date.accessioned2024-05-15T05:39:39Z
dc.date.available2024-05-15T05:39:39Z
dc.date.issued2023-05-15en
dc.description.abstractBackground: Intake of dairy is associated with lower risk of CRC. It is, however, unclear whether this risk reduction applies to all types of dairy products and whether it also applies to precancerous lesions. Aim/objective: To examine the association between intake of dairy products and CRC screening findings (non-advanced lesions and advanced colorectal lesions (ACN)) in participants with a positive fecal immunochemical test (FIT). Further, to investigate the association between types of dairy products and screening findings. Lastly, to investigate the association between total dairy intake and alpha diversity in the gut microbiome. Methods: Data from the ongoing prospective cohort study CRCbiome were utilized for this master’s thesis. The thesis includes baseline data of 1,659 CRC screening participants with a positive FIT and is of cross-sectional design. Information on dietary intake was collected using a food frequency questionnaire and a lifestyle and demographic questionnaire. Screening findings were assessed through colonoscopy. Alpha diversity in the gut microbiome was analyzed by metagenome sequencing of fecal samples. Multinomial logistic regression and ANOVA were used to analyze the associations. Results: The master’s thesis included 1,466 participants eligible for the aim regarding CRC screening findings while 933 participants were eligible for the aim regarding alpha diversity in the gut microbiome. Each increment of daily servings of total dairy products was associated with 7% lower odds for ACN. Each increment of daily servings of fermented dairy products was associated with 27% lower odds of ACN. No associations were shown for low-fat dairy, high-fat dairy, or cheese, and CRC screening findings. Furthermore, no association was observed between intake of dairy products and alpha diversity in the gut microbiome. Conclusion: Dairy intake was associated with the risk of ACN detected in CRC screening participants with a positive FIT. The results indicated that a higher intake of total dairy and fermented dairy is associated with lower odds of ACN.en_US
dc.description.abstractBakgrunn: Inntak av meieriprodukter er assosiert med lavere risiko for tarmkreft. Det er imidlertid uklart om denne assosiasjonen også gjelder forstadier til tarmkreft, og om den varierer mellom ulike typer meieriprodukter. Hensikt: Undersøke sammenhengen mellom inntak av meieriprodukter og funn i tarmkreftscreening (ikke-avanserte lesjoner og avansert kolorektal neoplasi (ACN)) hos deltakere med positiv screeningprøve (FIT). Videre var hensikten å undersøke om inntak av ulike typer meieriprodukter er assosiert med funn i tarmkreftscreening og om inntak av meieriprodukter er assosiert med alfadiversiteten i tarmens mikrobiom. Metode: Data i denne masteroppgaven er hentet fra den pågående prospektive kohortstudien CRCbiome. Masteroppgaven inkluderer baselinedata fra 1,659 screeningdeltakere med positiv FIT, og har tverrsnittdesign. Kostholdsdata ble samlet inn med et matfrekvensskjema og et livsstils- og demografisspørreskjema. Funn i tarmscreening ble gjort via koloskopi. Alfadiversitet i tarmens mikrobiom ble analysert ved metagenomsekvensering av avføringsprøver. Multinomial logistisk regresjon og ANOVA ble brukt for å analysere disse assosiasjonene. Resultat: Det ble inkludert 1,466 deltakere i analysene om inntak av meieriprodukter og funn i tarmscreening og 933 deltakere i analysene om alfadiversitet i tarmens mikrobiom. En daglig porsjons økning av meieriprodukter samlet var assosiert med 7% lavere odds for å ha ACN, og en daglig porsjons økning av fermenterte meieriprodukter var assosiert med 27% lavere odds for å ha ACN. Det ble ikke funnet noen signifikante assosiasjoner mellom magre meieriprodukter, fete meieriprodukter eller ost og funn i tarmscreening. Det ble heller ikke funnet noen assosiasjon mellom inntak av meieriprodukter og alfadiversitet i tarmens mikrobiom. Konklusjon: Våre funn indikerte en sammenheng mellom totalt meieriinntak og ACN hos deltakere i tarmscreening med positiv FIT. Resultatene viste at høyere inntak av meieriprodukter samlet og fermenterte meieriprodukter er assosiert med lavere odds for ACN.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/33543
dc.language.isoengen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universitetno
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.rights.holderCopyright 2023 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDERN-3900
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811en_US
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811en_US
dc.titleAssociations between intake of dairy products and colorectal lesions in the Norwegian CRCbiome study: a cross-sectional studyen_US
dc.typeMastergradsoppgaveno
dc.typeMaster thesisen


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)