dc.description.abstract | Bakgrunn: Formålet med oppgaven er å undersøke bruk av hormonell prevensjon og brukerkarakteristika hos kvinner i alderen 40-49 år med data fra den syvende Tromsøundersøkelsen.
Materiale og metode: Studien er en deskriptiv analyse. Vi inkluderte kvinner i alderen 40-49 år som var seksuelt aktive det siste året, og ekskluderte kvinner som var seksuelt inaktive, gravide, prøvde å bli gravide, infertile og kvinner med amenore 12 måneder som ikke brukte hormonell prevensjon. Hovedutfallet var prevensjonsmetode (hormonspiral/p-ring, p-sprøyte/p-stav, p-plaster, gestagenpiller, p-piller, ingen hormonell prevensjon), kategorisert til hormonspiral/p-ring, annen hormonell prevensjon og ingen hormonell prevensjon. Forklaringsvariablene inkluderte alder, sivilstatus, utdanning, yrkesaktivitet, husholdningens bruttoinntekt, KMI, paritet og generell helse. Alle analyser ble utført i SPSS med kjikvadrattest for kategoriske variabler, med signifikansnivå p<0.05.
Resultater: I underkant av 50% av studiepopulasjonen brukte hormonell prevensjon. Bruk av hormonspiral/p-ring var høyere blant kvinner 45-49 år (43.4%) sammenlignet med kvinner 40-44 år (39.5%). Kvinner som brukte annen hormonell prevensjon var i større grad i den yngre aldersgruppen (64.4%) sammenlignet med de andre prevensjonsgruppene. Andelen kvinner som hadde bruttoinntekt >1 million var høyere blant kvinner som brukte hormonspiral/p-ring (41.6%), sammenlignet med kvinner som brukte annen hormonell prevensjon (33.7%) og ingen hormonell prevensjon (31.4%).
Konklusjon: I underkant av 50% av studiepopulasjonen brukte hormonell prevensjon. Det var ingen signifikante forskjeller mellom prevensjonsgruppene etter sivilstatus, utdanning eller KMI, og mindre forskjeller med hensyn til alder, yrkesaktivitet, bruttoinntekt og generell helse. | en_US |