dc.description.abstract | Denne masteroppgaven omfatter en analyse av interne og eksterne faktorer som kan påvirke beslutninger knyttet til eksport av norsk torsk til USA. Gjennom en SWOT-analyse vurderes styrker, svakheter, muligheter og trusler for to grupper: importører og eksportører. For å adressere problemstillingen brukes VRIO- og PESTEL-rammeverkene til å identifisere og analysere interne og eksterne faktorer som påvirker eksporten. VRIO-rammeverket vurderer ressursenes verdi, sjeldenhet, imitérbarhet og organisering, mens PESTEL analyserer politiske, økonomiske, sosiale, teknologiske, miljømessige og lovmessige forhold.
Forskningsmetoden er en blandet metode der primærdata samles inn via spørreskjemaer (kvantitativ) og intervjuer (kvalitativ). I tillegg utføres en skrivebordsanalyse for å samle inn sekundærdata, med fokus på VRIO- og PESTEL-rammeverkene. Faktorene i spørreskjemaet vektes og skåres av informantene. Analyse av dataene inkluderer intervjuer, vektede skåringsmetoder og statistiske tester som Mann-Whitney U-test for å validere funnene. Data ble innhentet fra totalt 13 informanter, til tross for at over 30 aktører ble kontaktet.
SWOT-analysen identifiserte flere styrker, som torskens renomme for høy kvalitet og bærekraftig fiskemetoder, mens svakhetene inkluderer utfordringer knyttet til eksport av fersk torsk og ustabil råstofftilgang. Mulighetene ligger i økende etterspørsel etter bærekraftige og sunne produkter i USA, samt sanksjonene mot Russland. Truslene består av økte tollsatser og restriksjoner, konkurranse og høy råvarepris. Oppgaven konkluderer med at norsk torsk har stort potensial i det amerikanske markedet, spesielt gjennom markedsføring av kvalitet og bærekraft.
Anbefalingene omfatter strategiske tiltak for å styrke Norges markedsposisjon, forbedre logistikk og distribusjon, samt fremheve torskens unike kvaliteter gjennom målrettet markedsføring og samarbeid med lokale aktører. | en_US |