Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorEilertsen, Karl-Erik
dc.contributor.authorJensen, Ida-Johanne
dc.date.accessioned2014-06-16T08:15:59Z
dc.date.available2014-06-16T08:15:59Z
dc.date.issued2014-06-24
dc.description.abstractFish consumption is well acknowledged to reduce risk of cardiovascular disease, the health benefits mainly being associated with EPA and DHA. Increasing evidence, however, demonstrate that also the proteins and other bioactive compounds may be of relevance to human health. This project was initiated in order to examine the nutritional composition and bioactivity related to cardiovascular disease parameters in fish and terrestrial meat protein sources. The aims were limited to i) document differences in nutritional composition and in vitro bioactivity of wild and farmed Atlantic cod, pork and beef, ii) examine the impact of cooking and digestion on the nutrients and in vitro bioactive components and iii) evaluate the effects of different protein sources and bioactive peptides using animal models of hypertension and atherosclerosis. The nutritional contents of cod and terrestrial meats were comparable, the main differences being lower fat content and three times higher taurine content in cod compared to the meats. Traditional household preparations mainly influenced the water content. The exclusively free amino acid taurine was lost correspondingly to the water loss. Cooked cod provided higher angiotensin converting enzyme inhibitory activity compared to cooked meats. Raw pork exhibited higher antioxidative capacity compared to raw beef, while the cooked meats exhibited similar effects after a simulated digestion. The antihypertensive effect of cod hydrolyzate was evaluated in spontaneously hypertensive rats and after 7 days, the blood pressure increase leveled off and stabilized, suggesting some inhibitory activity of the cod hydrolyzate, although not proven significant in this study. The cardioprotective effects of seafood proteins were compared to those of chicken protein in female apolipoprotein-E-deficient mice. The total plaque burden in the aortas of mice fed cod-scallop protein was significantly lower compared to the plaque burden of mice fed chicken protein.en
dc.description.doctoraltypeph.d.en
dc.description.popularabstractSjømatkonsum har i tiår vært anerkjent for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, og helseeffektene har i hovedsak vært tilegnet omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Økende dokumentasjon viser nå at også proteiner samt andre bioaktive forbindelser kan være relevante for helsen vår. Dette prosjektet ble igangsatt for å undersøke næringsinnhold og bioaktivitet relatert til hjerte- og karsykdom i fisk og i animalske proteinkilder. Målene ble begrenset til i) å dokumentere forskjeller i næringsinnhold og in vitro bioaktivitet i vill- og oppdrettet Atlantisk torsk, svin- og storfekjøtt, ii) undersøke effekten av tilberedning og fordøyelse på næringsstoffene og in vitro bioaktive komponenter og iii) evaluere effekten av forskjellige proteinkilder og bioaktive peptider ved hjelp av dyremodeller for høyt blodtrykk og åreforkalning. Næringsinnholdet i torsk og animalsk kjøtt var likt, hovedforskjellene var lavere fettinnhold og et tre ganger høyere innhold av taurin i torsk sammenlignet med kjøtt. Tradisjonelle tilberedningsmetoder reduserte i hovedsak vanninnholdet samt den frie aminosyren taurin. Varmebehandlet torsk ga høyere angiotensin-converterende enzym-hemming sammenlignet med stekt kjøtt. Rått svinekjøtt hadde høyere antioksidativ kapasitet sammenlignet med storfekjøtt, mens dette jevnet seg ut etter steking. Den blodtrykksreduserende effekten av fordøyd torsk ble undersøkt i rotter. Etter at rottene fikk torsk i 7 dager, flatet blodtrykksøkningen ut og stabiliserte seg, noe som kan indikere blodtrykksreduserende effekt av torsk. Resultatet var dog ikke signifikant i dette studiet. Hjerte- og karbeskyttende effekt av sjømatprotein og kyllingprotein ble sammenlignet i et fôringsforsøk på hunnmus med manglende apolipoprotein-E. Den totale plakkdannelsen i aorta hos mus fôret med torsk-kamskjell var signifikant redusert sammenlignet med plakkdannelsen i mus fôret med kylling.en
dc.description.sponsorshipUIT-The Arctic University of Norwayen
dc.descriptionThe papers of this thesis are not available in Munin: <br/>1. Jensen, I-J., Larsen, R., Rustad, T. and Eilertsen, K.E.: 'Nutritional content and bioactive properties of wild and farmed cod (Gadus morhua L.)', of Food Composition and Analysis (2013), vol.31:212-216. Available at <a href=http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2013.05.013>http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2013.05.013</a> <br/>2. Jensen, I-J. Dort, J. and Eilertsen, K.E.: 'Proximate composition, antihypertensive and antioxidative properties of the semimembranosus muscle from pork and beef after cooking and in vitro digestion', Meat Science (2014), vol. 96:916-921. Available at <a href=http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.10.014>http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.10.014</a> <br/>3. Jensen, I-J., Eystuskard, J., Madetoja, M. and Eilertsen, K.E.: 'The potential of cod hydrolyzate to inhibit blood pressure in spontaneously hypertensive rats', Nutrition Research (2014), vol.34:168-173. Available at <a href=http://dx.doi.org/10.1016/j.nutres.2013.11.003>http://dx.doi.org/10.1016/j.nutres.2013.11.003</a> <br/>4. Jensen, I-J., Walquist, M., Liaset, B., Elvevoll, E.O. and Eilertsen, K.E.: 'Seafood protein reduce atherosclerotic burden in female apolipoprotein E deficient (apoE-/-) mice fed a Western type high fat diet for 13 weeks' (manuscript)en
dc.identifier.isbn978-82-8266-084-6
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/6379
dc.identifier.urnURN:NBN:no-uit_munin_6009
dc.language.isoengen
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten
dc.rights.accessRightsopenAccess
dc.rights.holderCopyright 2014 The Author(s)
dc.subject.courseIDDOKTOR-002en
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811en
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811en
dc.titleHealth benefits of seafood consumption - with special focus on household preparations and bioactivity in animal modelsen
dc.typeDoctoral thesisen
dc.typeDoktorgradsavhandlingen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel