dc.contributor.author | Nilsen, Heidi | |
dc.contributor.author | Esaiassen, Margrethe | |
dc.contributor.author | Østli, Jens | |
dc.contributor.author | Nøstvold, Bjørg Helen | |
dc.contributor.author | Pleym, Ingelinn Eskildsen | |
dc.contributor.author | Reynisson, Eyjólfur | |
dc.contributor.author | Skjelvareid, Martin Hansen | |
dc.contributor.author | Heia, Karsten | |
dc.date.accessioned | 2015-10-06T08:46:55Z | |
dc.date.available | 2015-10-06T08:46:55Z | |
dc.date.issued | 2014-10-16 | |
dc.description.abstract | Ved å ha et enkelt verktøy til bruk ved vurdering av kvalitet på fisk i disk kan man sikre at fisk som tilbys forbrukerne har god kvalitet. Det er imidlertid vanskelig å måle fiskekvalitet. Samtidig er det behov for et verktøy for å evaluere kvaliteten på fisken som omsettes. Butikkansatte har behov for å vurdere om fisken holder god nok kvalitet ved mottak og når den skal legges i disken. Mattilsynet vurderer fisk ved tilsyn, og Forbrukerrådet trenger gode metoder ved sine kampanjer for evaluering av fiskedisker. Det er viktig å ha et felles verktøy til bruk ved slik kvalitetsvurdering, og målet med dette arbeidet er å utvikle målemetoder som kan benyttes av både næring og tilsynsmyndigheter. For å komme fram til et felles verktøy for kvalitetsvurdering av fersk fisk ble det beskrevet et prosjekt inndelt i to faser. I fase 1, som denne rapporten beskriver, er tre utvalgte metoder evaluert/videreutviklet for å kunne inngå i et større studium (Fase 2) hvor metodene skal evalueres og korreleres mot forbrukeroppfatning av kvalitet på torsk og laks. Ved å korrelere resultatene fra målemetodene med forbrukernes oppfatning av når fisken er av god nok kvalitet eller ikke, kan man sikre at fisken i disken har riktig kvalitet, og at ikke god vare kasseres unødig. Metodene som er valgt ut i Fase 1 er a) sensorisk vurdering, b) bestemmelse av bakterien Photobacterium phosphoreum, samt c) bruk av nærinfrarødt/synlig lys spektroskopi. I denne fasen av prosjektet er også oppfatninger om bruk av kvalitetsgradering og muligheter til å differensiere på kvaliteten til ferske fiskeprodukter diskutert, og anbefalingen er å benytte bare to kvalitetskategorier for fersk fisk. Til slutt er det gjennomført en pilotundersøkelse med et lite antall konsumenter. Pilotundersøkelsen ble gjennomført for innledende vurdering av metodikken; om metodene har potensial for å avspeile forbrukeroppfatninger. Resultatene fra Fase 1 viser at metodene, med mindre modifikasjoner, er rede for å inngå i en stor-skala forbrukertest for endelig avklaring av deres egnethet og optimalisering som felles verktøy for kvalitetsvurdering av torsk og laks. | en_US |
dc.description | Oppdragsgiver: Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) | en_US |
dc.identifier.cristinID | FRIDAID 1164735 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-233-9 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-234-6 | |
dc.identifier.issn | 1890-579X | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/8191 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:no-uit_munin_7774 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.relation.ispartofseries | Nofima Rapport 42/2014 | en_US |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.subject | Måling av fiskekvalitet | en_US |
dc.subject | sensorisk vurdering | en_US |
dc.subject | spektroskopi | en_US |
dc.subject | forbrukeroppfatning | en_US |
dc.subject | VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920 | en_US |
dc.subject | VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920 | en_US |
dc.title | Verktøy for å måle fiskekvalitet - basert på forbrukernes oppfatning (Fase 1 – Forprosjekt). Sluttrapport | en_US |
dc.type | Research report | en_US |
dc.type | Forskningsrapport | en_US |