Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorStensvåg, Klara
dc.contributor.advisorOlsen, Ragnar L.
dc.contributor.advisorAbrahamsen, Hogne
dc.contributor.authorJørstad, Torunn Johansen
dc.date.accessioned2015-12-17T06:07:16Z
dc.date.accessioned2016-05-20T09:55:15Z
dc.date.available2016-05-20T09:55:15Z
dc.date.issued2015-05-15
dc.description.abstractCalanus finmarchicus (raudåte) er den mest tallrike av alle marine skalldyrarter, med en stående bestand på cirka 70-80 millioner tonn i det Nordiske hav. Siden ny bærekraftig innhøstingsteknologi er utviklet for arten, er det mulig å utnytte denne ressursen kommersielt. I dag produseres olje fra C. finmarchicus, og har flere dokumenterte helseeffekter. Ved produksjon framstilles fire ganger mer protein sammenlignet med olje. Siden det produseres mye av denne fasen er det interessant å kartlegge mikrobiell stabilitet og se på kjemiske egenskaper i proteinfraksjon (hydrolysat). For å finne egenskapene til hydrolysatet ble det utsatt for ulike lagringsforhold. Tørrstoffinnholdet ble målt etter tørking, mengden av totale og frie aminosyrer ble målt samt innholdet av de ulike aminosyrene ble fastsatt ved hjelp av ionebytter væskekromatografi. Videre ble bioaktivitetstester gjennomført for å se om fastfaseekstrahert materiale hadde egenskaper som kunne hemme bakterier eller være toksisk overfor humane erytrocytter. I alle analysene ble flere ulike produksjoner vurdert for å se om de hadde like egenskaper. Resultatene viste at hydrolysatet hadde lavt bakterielt innhold og at det ikke ble observert sporbar mengde med sopp og mugg. Lavest bakterievekst ble observert etter oppbevaring under 6°C. Totale aminosyrer ble detektert til å være 536,9 mg/g av tørket materialet, hvor cirka 1/3 av disse var frie aminosyrer. Resultatene fra minimum inhiberende konsentrasjon av fastfaseekstrahert materialet viste at hydrolysatet hemmet vekst av bakteriene Escherichia coli, Staphylococcus aureus og Corynebacterium glutamicum ved konsentrasjoner mellom 0,16 mg/ml til 1,25 mg/ml. Materialet viste egenskaper som bidro til å stabilisere erytrocytter. Produksjonene viste seg å være reproduserbare. Den største endringen var vanninnholdet ved at de nyeste partiene inneholdt mindre vann. Produktet er forholdsvis bakterielt stabilt og inneholder flere proteinkomponenter som kan være en god proteinkilde, både til fôrindustri og humant konsum.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/9217
dc.identifier.urnURN:NBN:no-uit_munin_8775
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.accessRightsopenAccess
dc.rights.holderCopyright 2015 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)en_US
dc.subject.courseIDBIO-3901
dc.subjectVDP::Teknologi: 500::Bioteknologi: 590en_US
dc.subjectVDP::Technology: 500::Biotechnology: 590en_US
dc.titleMikrobiell stabilitet og kjemisk sammensetning i hydrolysat fra Calanus finmarchicusen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)