dc.contributor.advisor | Gjengedal, Arne Ketil | |
dc.contributor.author | Steien, Terese | |
dc.date.accessioned | 2017-04-06T12:20:10Z | |
dc.date.available | 2017-04-06T12:20:10Z | |
dc.date.issued | 2016-06-01 | |
dc.description.abstract | Tittelen på avhandlingen lyder slik:
‘Matsikkerhet i Norge – er forsyningsberedskapen tilstrekkelig?’
Denne avhandlingen omhandler matsikkerhet og en risiko- og sårbarhetsanalyse. Målet var å finne ut hvilken matsikkerhet som er i landet, hva som påvirker den og om forsyningsberedskapen er tilstrekkelig ved en eventuell krise. Målet var også å utføre en risiko- og sårbarhetsanalyse for å se på hvilke aspekter som er innen risiko sonen og deretter hvor sårbar vi i landet faktisk er.
Avhandlingens innhold, resultatene som fremkommer og drøftingen har dannet et grunnlag for en konklusjon. Det viser seg at det er en nedgang i produksjon, befolkningen i landet øker, derav økning i etterspørsel og import. Risiko- og sårbarhetsanalysen (ROS-analyse) viser signifikante tegn til sårbarhet, og de kommunene som ble utspurt angående forsyningsberedskap for mat, hadde ingen plan innad i kommunen. Fylkesmannen i Troms har kommentert at Troms fylke ikke innehar en forsyningsberedskapsplan, og at dette ansvaret ligger hos departementet. Etter svar fra justis- og beredskapsministeren, Anders Anundsen, fremkom det at ansvaret ligger hos Nærings- og fiskeridepartementet (NFD). Samt at kommunene har et eget ansvar å etablere beredskapsplaner som er basert på en ROS-analyse. NFD har etablert spesifikke tiltak, slik som lagre av nødproviant, og tilgang av fisk og fiskeprodukter vil gjøre en eventuell krise uproblematisk.
Men selv med denne informasjonen er det konkludert at forsyningsberedskapen for mat ikke er tilstrekkelig ved en eventuell krise. Det tyder på at det burde bli sett nærmere på selve temaet. Landet er sårbar for ulike aspekter, og dersom rammebetingelsene bedres for de norske bønder vil nok Norge klare å øke selvforsyningen sin. Kunnskapen og viljen til å klare å bedre denne selvforsyningen, som ligger på 39 %, har befolkningen i Norge. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/10932 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en_US |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | en_US |
dc.rights.accessRights | openAccess | en_US |
dc.rights.holder | Copyright 2016 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) | en_US |
dc.subject.courseID | TEK-3901 | |
dc.subject | Forsyningsberedskap | en_US |
dc.subject | Matsikkerhet | en_US |
dc.subject | Klimaendringer | en_US |
dc.subject | Fremtidige utsikter | en_US |
dc.subject | Risiko- og sårbarhetsanalyse | en_US |
dc.subject | VDP::Social science: 200::Economics: 210::Economics: 212 | en_US |
dc.subject | VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Samfunnsøkonomi: 212 | en_US |
dc.subject | VDP::Teknologi: 500 | en_US |
dc.subject | VDP::Technology: 500 | en_US |
dc.title | Matsikkerhet i Norge. Er forsyningsberedskapen tilstrekkelig? | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.type | Mastergradsoppgave | en_US |