Barnehagebarns kunnskap om kropp, seksualitet og følelser. Forebygging av seksuelle overgrep
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/11453Date
2017-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Denne studien tar for seg å undersøke på hvilken måte barnehagebarns kunnskap om kropp, seksualitet og følelser kan virke forebyggende mot seksuelle overgrep. I tillegg undersøker den hvordan barnehageansattes holdninger kan innvirke på det forebyggende arbeidet i barnehagens praksis.
Teorigrunnlaget for oppgaven presenterer aktuell teori og forskning som omhandler barns seksuelle og følelsesmessige utvikling, samt hvordan kunnskap om kropp, seksualitet og følelser kan virke forebyggende mot seksuelle overgrep. I tillegg tar teorikapittelet for seg avdekking av seksuelle overgrep, samt hvilke signaler barn kan gi. Til slutt presenteres teori som argumenterer for hvordan tabuisering av seksualiteten- samt holdninger og diskurser kan legge føringer eller innvirke på barnehagens praksis.
Studien benytter seg av kvalitativt intervju som forskningsmetode. Utvalget består av tolv informanter, hvorav syv pedagogiske ledere, tre styrere samt to kommunale ledere i Sortland kommune. Sortland kommune startet i 2011 prosjektet «Forebygging av seksuelle overgrep mot barn og unge» hvor fokuset blant annet var å øke barnehageansattes kunnskap om forebygging og avdekking, samt formidle kunnskap om kropp, seksualitet og følelser til alle barnehagebarn. Semistrukturerte intervju ble benyttet for å innhente data for denne studien, som tar for seg å undersøke arbeidsmetoder i prosjektarbeidet knyttet til formidling av kunnskap til barn, holdninger før og etter prosjektets oppstart samt virkningen av det forebyggende arbeidet.
Det kommer frem av funnene at det i liten grad har vært jobbet med seksualitet som tema i barnehagene før prosjektets oppstart. Samtlige av informantene beskrev tematikken rundt seksualitet som et vanskelig tema før prosjektets oppstart, og de ansatte opplevde det som utfordrende å skulle jobbe med denne tematikken gjennom kunnskapsformidling til barna. Samtidig beskrev informantene som var relativt nyutdannet en opplevelse av at tematikken var helt naturlig, da de hadde hatt om barns seksualitet og forebygging mot seksuelle overgrep i utdanningsforløpet sitt. Videre kommer det frem av studien at etter implementering av prosjektet, varierer det i stor grad hvor ofte og inngående det jobbes med tematikken i barnehagene. I tillegg viser funnene en korrelasjon mellom hvor ofte det jobbes med tematikken og avdekking av overgrep.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2017 The Author(s)
The following license file are associated with this item: