Betydning av munntørrhet for den orale helse hos eldre
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/11571Date
2017-05-03Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Mange eldre i dag plages med munntørrhet. Vi vet at saliva har stor betydning for vår orale helse og livskvalitet, og det er derfor viktig å kunne identifisere en munntørr pasient. Denne masteroppgaven er en litteraturstudie som tar for seg årsaker, konsekvenser og tiltak ved munntørrhet hos eldre.
Årsakene til munntørrhet er mange og ulike. Den viktigste årsaken er bruk av legemidler. I tillegg til dette vil ulike systemiske sykdommer, samt behandling av cancer med stråleterapi mot hode-/halsregionen kunne føre til tørr munn.
En av de viktigste konsekvensene ved munntørrhet er økt kariesaktivitet. Mange eldre har store restaureringer og blottlagte tannhalser. Derfor kan det å være munntørr føre til en rask forringelse av tannsettet og bidra til en dårlig ernæringssituasjon.
Det finnes en rekke produkter på markedet som er beregnet på å hjelpe pasienter som er tørre i munnen. Produktene kan deles inn i spyttstimulerende, spytterstattende og smørende midler. Flere av produktene er tilsatt fluor som hemmer utvikling av karies.
I dagliglivet kan det å være munntørr oppleves som en belastning da både tale og spising kan være vanskelig. En viktig oppgave for oss tannleger er å gjøre eldre pasienter oppmerksomme på at bruk av medisiner kan føre til endrede spyttforhold, og å forklare sammenhengen mellom blant annet det å være tørr i munnen og karies. Vi har ansvar for at de som er munntørre får tilgang til riktige hjelpemidler tilpasset den enkelte pasient, og at de settes opp på hyppige kontroller og individrettet fluorprofylakse. På den måten kan vi bidra til at eldre som plages med munntørrhet, kan ha mulighet til å opprettholde en god munnhelse livet ut.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2017 The Author(s)
The following license file are associated with this item: