Utvanning av klippfisk. Prosessens betydning for fiskens kvalitet
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/1161Dato
2007-05Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Olsen, Christian H.Sammendrag
For å imøtekomme nye kjøpstrender, er det viktig å kunne tilby såkalte klar-til-bruk produkter
av utvannet klippfisk. Samtidig er det viktig å produsere produkter med så lang holdbarhet i
kjølt tilstand som mulig. Tidligere forsøk har imidlertid vist at holdbarheten til kjølelagret
utvannet klippfisk er svært kort sammenlignet med produkter av fullsaltet klippfisk.
Målet med dette arbeidet har vært å undersøke hvilke effekter utvanningsprosessen har på
kvaliteten til den utvannede klippfisken. Første del av studiet omfattet undersøkelser rundt
bruken av ulike utvanningstemperaturer i intervallet 0-20°C. Det viste seg at kvaliteten i
hovedsak var bestemt av utvanningstid, og det ble derfor satt i gang ytterligere to forsøk for å
undersøke hvilken effekt en utvanningstemperatur på 0°C hadde for holdbarheten til utvannet
klippfisk i kjølt tilstand.
Etter hva resultatene har vist er det ingenting som tyder på at bruken av 0°C som
utvanningstemperatur gir produkter med dårligere kvalitet sammenlignet med klippfisk
vannet ut ved høyere temperaturer. Derimot viste det seg at utvanning ved 0°C ga en lavere
bakterievekst i den utvannede klippfisken både etter endt utvanning og i løpet av en
kjølelagringsperiode ved 0°C på 25 dager sammenlignet med fisk vannet ut ved 4 og 10°C. I
tillegg viste forsøkene at det ikke var signifikante forskjeller i verken pH eller TVN-innhold
mellom fisk vannet ut ved 0, 4, og 10°C. Holdbarheten med hensyn på mikrobiologisk vekst
hos klippfisken som var vannet ut ved 0°C ble beregnet til å være 21 dager, noe som var tre
dager lengre enn fisk vannet ut ved de øvrige temperaturer.
Forlag
Universitetet i TromsøUniversity of Tromsø
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2007 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: