Biokjemiske egenskaper til grakse fra produksjon av Calanus® Oil
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/12023Date
2017-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Sjøvoll, AnjaAbstract
Det er et stort behov for nye marine lipidkilder med et høyt innhold av LC-PUFA. Den store biomasseproduksjonen av raudåte (Calanus finmarchicus) i Norskehavet gjør den unik. Fra raudåte utvinner firmaet Calanus AS den kommersielle oljen Calanus® Oil. Gjennom prosessen dannes også to andre produkter, et proteinhydrolysat og en grakse (presskake). Det overordnede målet med masteroppgaven var å karakterisere biokjemiske egenskaper til graksen som dannes under industriell produksjon av oljen. Det ble målt et høyt fettinnhold i graksene, og dette viser at olje-utvinningen fra raudåta ikke er fullstendig. Det ble funnet et høyt innhold av frie fettsyrer i fett ekstrahert fra graksen og i Calanus® Oil. Fett ekstrahert fra graksen inneholdt en høy areal % SDA, EPA og DHA. Voksester var den dominerende fettklassen både i fett ekstrahert fra graksen og i Calanus® Oil. Resultatene antydet at direkte metylering er en mer presis metode enn metylering av ekstrahert fett, for bestemmelse av fettsyresammensetning i relativt fosfolipidrike prøver. Semikvantitative analyser viste at fett ekstrahert fra graksen inneholdt mer PL enn Calanus® Oil. Graksen måtte ha en pH på minimum 2,9-3,1 for å hindre bakterievekst. Under lagringsforsøket av våt grakse, var det en rask økning av malondialdehyd i øvre lag av graksen lagret uten N2-gass. Lagring med N2-gass førte til en forsinket MDA-utvikling og MDA-økningen var svak i det midtre laget hvor oksygentilgangen var begrenset. En varmebehandling av graksen både med og uten Alcalase®, reduserte innholdet av fett i pelleten. Rent tryptofan var stabil når det ble lagret i 3 uker ved 50 C og pH 2,7. Tryptofan i hydrolysatet ble ikke detektert med en standard 6 M HCl-hydrolyse, men det ble detektert ved analyse av frie aminosyrer. Den alternative 4 M MSA-hydrolysen detektere heller ikke tryptofan i hydrolysatet, men det ble detektert når tryptofan var tilsatt bovine serum albumin. Resultatene indikerte at tryptofan tåler hydrolysen alene, men ikke når det er tilsatt eller tilstede i et komplekst materiale som hydrolysat.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2017 The Author(s)
The following license file are associated with this item: