Show simple item record

dc.contributor.advisorOlsen, Ragnar L.
dc.contributor.authorSjøvoll, Anja
dc.date.accessioned2018-01-23T12:16:39Z
dc.date.available2018-01-23T12:16:39Z
dc.date.issued2017-05-15
dc.description.abstractDet er et stort behov for nye marine lipidkilder med et høyt innhold av LC-PUFA. Den store biomasseproduksjonen av raudåte (Calanus finmarchicus) i Norskehavet gjør den unik. Fra raudåte utvinner firmaet Calanus AS den kommersielle oljen Calanus® Oil. Gjennom prosessen dannes også to andre produkter, et proteinhydrolysat og en grakse (presskake). Det overordnede målet med masteroppgaven var å karakterisere biokjemiske egenskaper til graksen som dannes under industriell produksjon av oljen. Det ble målt et høyt fettinnhold i graksene, og dette viser at olje-utvinningen fra raudåta ikke er fullstendig. Det ble funnet et høyt innhold av frie fettsyrer i fett ekstrahert fra graksen og i Calanus® Oil. Fett ekstrahert fra graksen inneholdt en høy areal % SDA, EPA og DHA. Voksester var den dominerende fettklassen både i fett ekstrahert fra graksen og i Calanus® Oil. Resultatene antydet at direkte metylering er en mer presis metode enn metylering av ekstrahert fett, for bestemmelse av fettsyresammensetning i relativt fosfolipidrike prøver. Semikvantitative analyser viste at fett ekstrahert fra graksen inneholdt mer PL enn Calanus® Oil. Graksen måtte ha en pH på minimum 2,9-3,1 for å hindre bakterievekst. Under lagringsforsøket av våt grakse, var det en rask økning av malondialdehyd i øvre lag av graksen lagret uten N2-gass. Lagring med N2-gass førte til en forsinket MDA-utvikling og MDA-økningen var svak i det midtre laget hvor oksygentilgangen var begrenset. En varmebehandling av graksen både med og uten Alcalase®, reduserte innholdet av fett i pelleten. Rent tryptofan var stabil når det ble lagret i 3 uker ved 50 C og pH 2,7. Tryptofan i hydrolysatet ble ikke detektert med en standard 6 M HCl-hydrolyse, men det ble detektert ved analyse av frie aminosyrer. Den alternative 4 M MSA-hydrolysen detektere heller ikke tryptofan i hydrolysatet, men det ble detektert når tryptofan var tilsatt bovine serum albumin. Resultatene indikerte at tryptofan tåler hydrolysen alene, men ikke når det er tilsatt eller tilstede i et komplekst materiale som hydrolysat.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/12023
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2017 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)en_US
dc.subject.courseIDBIO-3901
dc.subjectVDP::Teknologi: 500::Bioteknologi: 590en_US
dc.subjectVDP::Technology: 500::Biotechnology: 590en_US
dc.titleBiokjemiske egenskaper til grakse fra produksjon av Calanus® Oilen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)