dc.contributor.advisor | Elvevoll, Edel | |
dc.contributor.author | Aagesen, Ingvill Dreiem | |
dc.date.accessioned | 2007-10-16T08:25:48Z | |
dc.date.available | 2007-10-16T08:25:48Z | |
dc.date.issued | 2007-09-21 | |
dc.description.abstract | De siste tiårene har det vært et økende fokus på helse og kosthold. Sjømat er en viktig kilde til
helsemessige gunstige fettsyrer. Spesielt er det de langkjedede, flerumettede omega-3
fettsyrene som har vist seg å ha flere positive effekter for human helse. Problemet med disse
langkjedede marine fettsyrerne når det kommer til å benytte dem i matproduksjon er at de har
lett for å harskne. For å hindre eller forskinke denne oksidasjon har det blitt utviklet mange
naturlige og syntetiske antioksidanter. De fleste matprodusenter vil foretrekke naturlige
antioksidanter framfor syntetiske, og er interessert i nye kilder for naturlige alternativer.
Tokoferoler og flavonoider er naturlige antioksidanter og ansees som mye tryggere enn de
syntetiske antioksidantene BHA og BHT
Målet med dette arbeidet var å undersøke antioksidative egenskaper ekstrakter av rå blåbær,
kokt blåbær og blåskjell hadde på selolje i et oljesystem og emulsjonssystem, i tillegg
undersøkte vi hvordan de virktet i et vandig system. Vi prøvde også å finne optimal mengde
α-tokoferol i selolje.
Vi fant at ekstrakter fra blåbær hadde gode antioksidative egenskaper i et oljesystem. I dette
systemet viste likevel blåskjell å ha den beste antioksidative effekten da den ved siste
uttaksdag bare hadde halvparten så høy PV og AV som seloljen (kontroll). I emulsjonene
hadde verken blåbær eller blåskjell antioksidativ effekt. Ingen av ekstraktene så ut til å virke
hemmende på oksidasjon i et vandig system.
I forsøket på å finne optimal konsentrasjon av α-tokoferol fant vi i det siste forsøket hvor
seloljen hadde stått lagret i 4 måneder ved 4oC at konsentrasjoner på 200, 300, 600 og 1000
ppm ga god inhiberende virkning på oksidasjon av seloljen. | en |
dc.description.sponsorship | Økonomisk støtte fra Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfond.
Selolje fra Fortuna Oils AS, Kristiansund | en |
dc.format.extent | 630247 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/1215 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:no-uit_munin_1032 | |
dc.language.iso | nob | en |
dc.publisher | Universitetet i Tromsø | en |
dc.publisher | University of Tromsø | en |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.rights.holder | Copyright 2007 The Author(s) | |
dc.subject | VDP::Teknologi: 500::Næringsmiddelteknologi: 600 | en |
dc.subject | VDP::Teknologi: 500::Bioteknologi: 590 | en |
dc.subject | Antioksidanter | en |
dc.title | Ekstrakter av blåbær og blåskjell som naturlige antioksidanter | en |
dc.type | Master thesis | en |
dc.type | Mastergradsoppgave | en |