Å temme torsken – fremveksten av norsk torskeoppdrettsnæring. En beretning om kollektivt entreprenørskap
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/12276Date
2018-03-19Type
Doctoral thesisDoktorgradsavhandling
Author
Enoksen, Ken HaraldAbstract
Det overordnede tema for avhandlingen er fremveksten av nye næringer. Gjennom å analysere historien om norsk torskeoppdrett, fra de første ideer om torskeoppdrett oppstod frem til etableringen av verdens første børsnoterte torskeoppdrettsselskap - Codfarmers med tickeren "COD" på Oslo børs – bidrar avhandlingen med ny kunnskap til det «kunnskaps-hullet» som eksisterer innenfor feltet nye/gryende næringer. Problemstillingen for avhandlingen er: Hvordan ble torskeoppdrettsnæringen initiert, stabilisert og etter hvert tilsynelatende konsolidert som ny næring? Gjennom å besvare problemstillingen har avhandlingen et dobbelt siktemål. På den ene siden ønsker den å frembringe ny empirisk innsikt om hvordan den norske torskeoppdrettsnæringen vokste frem. På den andre siden ønsker den å bidra til teorifeltet om hvordan nye næringer etableres.
Avhandlingen viser at torskeoppdrettsnæringens vei fra fiksjon til faktum gikk gjennom et omstendelig og tidkrevende oversettelsesarbeid, der mange ulike bestanddeler etter hvert fant sammen i mer eller mindre produktive og stabile konstellasjoner.
Torskeoppdrettsnæringen gjennomgikk fire utviklings¬faser i perioden frem til børsnoteringen. Den første fasen handlet om forskere som drev kunstig formering og begynte å se for seg at torskeoppdrett kunne bli en næring. I den andre fasen foregikk det økt forsøksvirksomhet, alternative strategier ble prøvd ut, og det hele ble knyttet sammen i storstilte visjoner, inspirert av lakseoppdrett og med forskningsråd og virkemiddelapparat som viktige pådrivere. I den tredje fasen begynte næringsaktørene å komme tungt på banen og myndighetene forpliktet seg sterkt for å støtte opp om satsingen. Og i den fjerde fasen handlet det så om stabilisering både innenfor og utenfor verdikjeden.
Historien om torskeoppdrettsnæringen viser at næringen på den ene siden måtte arbeidet med å forstå seg selv som næring, og på den andre siden forsto næringen i økende grad hvilke utfordringer den sto overfor. Disse prosessene skjedde parallelt og i samspill. Næringen ble således konstituert i prosessen med å håndtere sine egne utfordringer. Historien viser også at domestiseringsprosessen av torsken var preget av gjensidige tilpasninger. På den ene siden måtte menneskene lære fisken å kjenne og skape gunstige betingelser for at den skulle vokse og trives. Samtidig måtte fisken tilpasse seg menneskene og de nye betingelsene.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2018 The Author(s)
The following license file are associated with this item: