The risk of development of antimicrobial resistance with the use of coccidiostats in poultry diets. Opinion of the Panel on Animal Feed of the Norwegian Scientific Committee for Food Safety
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/13942Date
2015-12-14Type
Research reportForskningsrapport
Author
Nesse, Live Lingaas; Bakke, Anne Marie; Eggen, Trine; Hoel, Kristian; Kaldhusdal, Magne; Ringø, Einar; Yazdankhah, Siamak PourAbstract
Antimikrobielle midler har revolusjonert medisinen i det 20. århundre ved å gi effektiv
behandling mot infeksjonssykdommer. Mikroorganismer har imidlertid evnen til å utvikle
reistens mot slike stoffer. Bruk av antimikrobielle midler bidrar til utvikling av resistente
stammer. Det er viktig å forsøke å hindre resistens mot antimikrobielle stoffer som vi er
avhengige av for behandling av smittsomme sykdommer hos mennesker. Bruk av
antimikrobielle midler til matproduserende dyr kan skape en kilde til resistente bakterier som
kan spres til mennesker både ved direkte kontakt og gjennom mat. Antimicrobials revolutionized human as well as animal medicine in the 20th century by
providing effective treatment of diseases caused by pathogenic microorganisms. However,
microorganisms have the ability to develop antimicrobial resistant strains. This occurs when
microorganisms mutate or when resistance genes are exchanged between them. The use of
antimicrobial drugs accelerates the emergence of drug-resistant strains. A priority is to
safeguard the efficacy of antimicrobial drugs we depend on for treatment of infectious
diseases in humans. Use of antimicrobials in food animals can create a source of
antimicrobial resistant bacteria that can spread to humans both by direct contact and
through the food supply.