Blir flinke piker til flinke leger? En studie om personlighet og psykiske lidelser blant medisinstudenter og unge leger.
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/15506Date
2016-05-18Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Martinsen, Maren ØkstadAbstract
Tidligere studier har vist høy forekomst av psykiske lidelser hos de som har valgt en karriere innen medisin. I denne oppgaven foretas systematiske litteratursøk for å kartlegge forekomst av psykiske lidelser blant medisinstudenter og unge leger. Årsaker som kan forklare psykisk lidelse i denne gruppen, skal så kartlegges. Samtidig undersøkes effekten av preventive tiltak universiteter kan innføre for å bedre mental helse hos medisinstudenter. Undersøkelser gjort på norske studenter benyttes i stor grad.
Funn i denne oppgaven tyder på at hver tredje medisinstudent har en psykisk lidelse. Prevalensen av alvorlige psykiske lidelser er høyere enn i den generelle befolkningen. Trenden forverres gjennom studiet, men enkelte steder er forekomsten høy allerede fra opptak. De unge legene er også mindre tilfreds med livet enn andre høyt utdannede. Karaktertrekkene ”nevrotisisme” og ”realitetssvakhet” viste signifikant sammenheng med alle psykiske lidelser som ble kartlagt. Det ble også vist en genetisk sammenheng mellom nevrotisisme og depresjon. Utadvendthet viste seg som en beskyttende faktor. Universiteter kan gjennom forebyggende tiltak bidra til å bedre den mentale helsen hos medisinstudentene. Størst effekt har blitt vist med intervensjonsgrupper ledet av psykoterapeuter, men også samtalegrupper innad i kull har effekt. Mindre skille mellom klinikk og preklinikk samt opprettholdelse av et ikke-numerisk karaktersystem har positiv innvirkning på innlæringsteknikker og mental helse.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2016 The Author(s)
The following license file are associated with this item: