En næringsforenings strategi mot vekst. En casestudie av strategiprosessen "2000 nye".
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/16074Date
2019-05-31Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Borlaug, JosefineAbstract
Tema for denne oppgaven er strategisk ledelse. Oppgaven stiller spørsmål om hvordan strategisk ledelse utøves i en spesifikk kontekst, ved å undersøke en strategiprosess initiert av en næringsforening. Hensikten med studien er å bidra til økt innsikt i hvordan næringsforeninger utøver strategisk ledelse, noe som gjennom en omfattende litteraturgjennomgang viser seg å være mangelvare.
Problemstillingen for avhandlingen er:
Hva kjennetegner en næringsforenings strategiprosess?
Problemstillingen svares ut gjennom en kvalitativ casestudie, der Næringsforeningen i Tromsøregionens (NFTR) strategiprosess «2000 nye» utforskes. Jeg har intervjuet syv aktører som knyttet til strategiprosessen, nemlig NFTR, styret, kommunen og aktører innenfor havbruk og reiseliv. I tillegg har jeg supplert med data fra en observasjon og gjennom dokumentanalyse.
For å svare på problemstillingen har jeg benyttet strategy-as-practice-rammeverket i kombinasjon med sensemaking-teori og tradisjonell strategilitteratur. Næringsforeningers strategiprosesser fremstår som unike, fordi de ikke selv skal skape arbeidsplasser og fordi de har en spesiell posisjon i markedet. Deres arbeid går ut på å skape engasjement og legge til rette for at medlemsbedrifter skal vokse, noe som gjør at strategiprosessene deres vil inkludere mange ulike bedrifter og aktører. Selv om «2000 nye» fremstår som spesiell, viser funn fra denne studien at en strategiprosess initiert av en næringsforening også har flere kjennetegn som kan kobles til det tradisjonelle synet på strategi, som innebærer en planlagt og lineær prosess som foregår innad i en organisasjon. Samtidig viser også funn at deltakere har ulik involvering som fører til ulik meningsdannelse knyttet til prosessen, der det er et skille mellom næringsforeningen og øvrige aktører. Funn viser at næringsforeningen og styret i større grad ser «2000 nye» som en helhetlig og planlagt prosess, mens øvrige aktører har vært mindre involvert og dermed ikke har den samme oversikten.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2019 The Author(s)
The following license file are associated with this item: