Sitte med læringspartner eller ha en å sitte med? En casestudie om forutsetninger som kan ha betydning for læringspartnermetoden, slik at den kan bidra til å støtte elevenes læring
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/16120Date
2019-05-13Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Elevvurdering for læring er en sentral satsing og klart forankret i styrende dokumenter og lovgivningen på utdanningsområdet i grunnskolen. Hvordan eleven kan være en hjelp og støtte for hverandre i undervisningen er en viktig del av dette tema om elevvurdering. I en casestudie har jeg observert læringspartnermetoden gjennom et utvalg av tre læringspar fra mellomtrinnet i en grunnskole over tre uker. Formålet er å identifisere mønster og trekke, innen og mellom de tre læringsparene, gjennom observasjonene, som medfører at det er noen forutsetninger som er viktige for at metoden skal bidra til å støtte læringen. Et sosiokulturelt perspektiv er benyttet som vektlegger betydningen av interaksjon i praksisfellesskapet for å skape motivasjon og læring blant elevene. I tillegg utgjør et sosialkonstruktivistisk ståsted og hermeneutikken viktig teoretisk ramme.
Noen forutsetninger er av mer grunnleggende karakter enn andre, hvor tillit og trygget for å skape gode følelsesmessige relasjoner er den mest grunnleggende. Språket som medierende artefakt og hvordan språket både blir benyttet og utviklet seg i læringsparene er også av grunnleggende karakter. De to grunnleggende forutsetninger skaper grunnlag for evnen til motivasjon, inkludering, selvreguleringen, samarbeid og elevvurdering i læringsparene.
Casestudiet og de forutsetninger som er identifisert, skaper grunnlag for nye spørsmål som gjelder egenskaper ved sammensetning av læringspar. Henholdsvis faglig nivå, kjønn, tidligere erfaring og oppgavetype.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2019 The Author(s)
The following license file are associated with this item: