Skaderegisteret ved UNN Narvik. En enkel kvalitetsvurdering av anonymiserte data for perioden 2004-1017
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/16188Date
2019-08-14Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Ravlo, CelinaAbstract
Denne masteroppgaven med tittelen ‘Skaderegisteret ved UNN Narvik - En enkel kvalitetsvurdering av anonymiserte data for perioden 2004-2017’’ ble godkjent av Helsefakultetet i oktober 2017. Hensikten er å beskrive, rekode og korrigere Skaderegisteret ved UNN Narvik, samt vurdere muligheten for å anvende dette materialet for videre analyse og evaluering. Dette for å få større innsikt i og kunnskap om skadestatistikk i opptaksområdet til UNN Narvik.
Det er ikke mulig å sammenlikne data fra skaderegisteret med journalopplysninger, da datasettet er anonymisert. Det anonymiserte datasettet burde likevel være tilstrekkelig til å gi en oversikt over hvor komplett dataene er med hensyn på andel «missing» i ulike variabler, samt om prevalensen av ulike skader skiller seg vesentlig fra nasjonale tall.
Skaderegisteret ved UNN Narvik har gode data for perioden 2005 – 2006 og perioden 2012 – 2016, men for årene 2004, 2011 og 2017 er registrering gjort kun deler av året og dermed har registeret mindre verdi pga. for store kvalitetsmangler for disse årene. I årene 2008-2010 var det få eller ingen registreringer. Medisinsk forskning skal være evidensbasert og problemstillingene skal basere seg på systematisk vurdering av eksisterende kunnskap for å dekke kunnskapshull.
Skadestatistikk for de to periodene 2004-2006 og 20012-2017 samsvarer godt med tall fra nasjonale tall og styrker påliteligheten til statistikken i Skaderegisteret ved UNN Narvik.
Sammenlikning av UNN Narviks’s statistikk og Statens Vegvesen viser forskjeller, men dette henger trolig sammen med at UNN Narvik er et sykehus organisert i et sykehusnettverk, med flytende opptaksområde, samt noe forskjellig definisjon av begrepet ulykke.
Kvaliteten av statistikken ved Skaderegisteret ved UNN Narvik er ikke generaliserbar på grunn av manglende kontinuitet, og kan heller ikke kontrolleres pga. personvern, og har sannsynligvis liten verdi i faglig forskningsøyemed.
Kvaliteten av statistikken er likevel, slik det vurderes, overførbar som kunnskapsgrunnlag for forebygging av skader og ulykker, utfra en delvis pragmatisk validitetsvurdering.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2019 The Author(s)
The following license file are associated with this item: