«Hvor mange jobber i departementene? Ca. 75 %.» En beslutningsteoretisk analyse av hvordan prosessforløpet har vært av betydning for beslutningsutfallet om rom- og funksjonsprogrammet for det nye regjeringskvartalet, der det anbefales en arbeidsplassunderdekning på 25 %.
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/18405Date
2019-05-29Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Hetland, KarianneAbstract
Dette masterprosjektet studerer beslutningsprosessen tilknyttet arbeidet med rom- og funksjonsprogrammet i nytt regjeringskvartal. Gjennom en kvalitativ casestudie besvarer jeg ved hjelp av strømperspektivet og tre ulike beslutningsteoretiske linser hvordan beslutningsforløpet har vært av betydning for beslutningsutfallet for rom- og funksjonsprogrammet i nytt regjeringskvartal.
22. mai 2014 fastslår regjeringen at arbeidsplassutformingen i fremtidig regjeringskvartal skal utformes etter prinsippene for aktivitetsbaserte arbeidsplasser. Arealnormen skal være på 23-25 m2, det legges ikke opp til underdekning og alle ansatte skal få faste plasser. De toneangivende problemstillingene i prosessen knytter seg til diskusjoner rundt arealnormen og arbeidsplasskonseptutformingen, som også utgjør hovedfokuset i oppgaven.
Funnene er at prosessen i stor grad bærer preg av å være en rasjonelt og hierarkisk styrt prosess, men med en stor deltakeraktivisering som bidrar til å påvirke defineringsprosessene av aktualiserte problemer og løsninger, som i sin tur får konsekvenser for prosessens beslutningsutfall. Ulikheter i politiske mål, faglige anbefalinger og brukerperspektivets vektlegginger er sammen med tilfeldigheter med på å komplisere prosessens forløp, og utfallet er en arbeidsplassutforming der en går bort fra politisk beslutning og heller legger til grunn faglige anbefalinger for å sikre god utnyttelse av arbeidsplasskonseptet, bl.a. med en anbefaling om 25% underdekning av ordinære arbeidsplasser.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2019 The Author(s)
The following license file are associated with this item: