Kvalitetskrav for vann til jordvanning. Uttalelse fra Faggruppen for hygiene og smittestoffer i Vitenskapskomiteen for mattrygghet
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/18882Date
2014-05-07Type
Research reportForskningsrapport
Author
Eckner, Karl Fredrich; Lunestad, Bjørn-Tore; Robertson, Lucy; Holene, Edel; Rivedal, Edgar; Kapperud, Georg; Nygård, Karin Maria; Nesbakken, Truls; Tranulis, Michael A.; Tryland, Morten; Yazdankhah, Siamak Pour; Lassen, JørgenAbstract
Ved vanning av spiselige jordbruksvekster på friland i Norge brukes det overflatevann, grunnvann eller vann fra gravd brønn. Vannet kan være offentlig eller privat. Mikroorganismer og uønskede kjemiske stoffer i slikt vann kan forårsake sykdom, dersom dette benyttes til vanning av vegetabiler. For sykdomsfremkallende mikroorganismer gjelder dette spesielt ved vanning av vegetabiler som skal spises uten forutgående behandling som kan inaktivere smittestoff. For at Mattilsynet skal kunne utføre et enhetlig tilsyn og gjøre gode vurderinger relatert til virksomhetenes bruk av vanningsvann, er det behov for veiledende kvalitetskriterier for vanningsvann. VKM har opprettet en arbeidsgruppe som har vurdert risiko knyttet til vannkilder og bruk av forskjellige vanningsmetoder.
Publisher
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)Series
VKM Report ; 2014:23Citation
Eckner KF, Lunestad B, Robertson LJ, Holene EC, Rivedal E, Kapperud G, Nygård KM, Nesbakken T, Tranulis M, Tryland M, Yazdankhah SP, Lassen JF. Kvalitetskrav for vann til jordvanning. Uttalelse fra Faggruppen for hygiene og smittestoffer i Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM); 2014. 30 p.. VKM Report(2014:23)Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2014 Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)