Helserisikovurdering av Cry-proteiners adjuvanseffekter.
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/19470Date
2012-04-25Type
Research reportForskningsrapport
Author
Nerland, Audun Helge; Løvik, Martinus; Brandtzæg, Per; Nielsen, Kaare Magne; Holck, Askild Lorentz; Finne, Merethe Aasmo; Haraldsen, Terje; Junttila, Olavi; Konestabo, Heidi Sjursen; Meadow, Richard; Mikalsen, Arne; Sorteberg, Hilde-Gunn Opsahl; Vikse, Rose; Andreassen, Åshild KristineAbstract
Det har vært knyttet bekymring til hvorvidt genmodifiserte planter kan uttrykke allergener og føre til økt forekomst av allergi i befolkningen (Goodman et al. 2008). Tidligere Ny mat- gruppen under Statens næringsmiddeltilsyn påpekte allerede i 2000 en mulig allergirisiko ved mat basert på genmodifiserte planter (GM-planter) der det var satt inn gener fra Bacillus thuringiensis (Bt) som uttrykker Cry-proteiner (Bt-toksiner). Slike Cry-proteiner kan tenkes å virke som et immunologisk adjuvans og dermed fremme immunreaksjoner mot andre komponenter (allergener) i maten. VKMs Faggruppe for genmodifiserte organismer (FG3) har siden 2004 sendt innspill til EFSA om eventuelle adjuvanseffekter av Cry-proteiner ved inntak av matvarer som inneholder slike proteiner.I forbindelse med et møte om Cry-innspillene fra FG3 med EFSAs GMO Panel i 2009, ble det uttrykt konsensus om at insekttoksinet Cry1Ac er et adjuvans. Det ble vist til at det var dokumentert adjuvanseffekt av Cry1Ac i dyreforsøk ved at IgM-, IgG- og IgA-responsen ble forsterket mot hepatittvirusantigen og bovint serumalbumin. EFSA påpekte imidlertid at det manglet metoder for å undersøke adjuvanseffekter på rutinemessig basis og anså det ikke som sannsynlig at Cry1Ac og andre Cry-proteiner representerer noen helserisiko for forbrukere som inntar produkter fra Bt mais.
Description
Source at https://vkm.no/