Sykepleieres erfaringer i å utøve sykepleie til sykehjemspasienter med allmennfarlig smittsom sykdom - en kvalitativ studie
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/19608Date
2020-06-04Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Author
Lundin, SolveigAbstract
Utgangspunktet til studien var erfaringer at pasienter som levde med allmennfarlig smittsomme sykdommer var bekymret for at de måtte flytte på sykehjem. De fryktet at de skulle bli møtt med smittefrykt hos fagpersonene som skulle utøve sykepleie hos dem, og at pleien derfor skulle bli uforsvarlig og påføre dem ekstra plager og bekymringer.
Globalt er allmennfarlig smittsomme sykdommer en utfordring for mennesket og samfunnet. I Norge har vi vært skånet for de store utbruddene. Vi har lover og forskrifter som forteller hvordan vi forholde oss til disse sykdommene. Det har medført at helsemyndighetene har kontroll på smittespredningen av allmennfarlig smittsomme sykdommer.
Disse sykdommene kan skape frykt i samfunnet, frykt hos helsepersonell og frykt hos pasientene som lever med sykdommene. Det var grunn til å undersøke temaet.
Problemstillingen til studien var:
Hvordan erfarer sykepleiere at de utøver forsvarlig pleie og omsorg til pasienter på sykehjem for å forhindre spredning av allmennfarlig smittsomme sykdommer?
Studien er kvalitativ, og empirien er hentet inn gjennom intervjuer av tre sykepleiere på ett sykehjem.
Hovedfunnene i studien beskriver at sykepleierne hadde god kunnskap i å utøve forsvarlig sykepleie til pasienter med allmennfarlig smittsomme sykdommer på sykehjemmet hvor de jobbet. Det som var viktigst for dem var å forhindre smittespredning, og at pasientene opplevde respekt og verdighet.
Sykepleierne opplevde utfordringer i dette arbeidet. En stor del av pleiegruppen var ikke sykepleiere. Informantene i studien hadde ansvar for pasientene, men de andre pleierne hadde ikke samme kunnskap om å utøve sykepleie til allmennfarlig smittsomme sykdommer som de selv. Sykepleierne uttrykte uro for forsvarligheten på pleien med bakgrunn i situasjoner de opplevde med jevne mellomrom.
Sykepleierne opplevde også utfordringer med fasilitetene til sykehjemmet og muligheten til å opprette god hygiene ikke var funksjonelt for å utøve sykepleie til pasienter med komplekse sykehistorier. Da ble forsvarligheten også satt på prøve med tanke på smittevern.
Sykepleierne på sykehjemmet hadde ansvar for utfordringer de selv ikke klarte å påvirke. De var avhengig av forståelse for problemenes omfang og alvorligheten med å ikke gjøre tiltak.
Utfordringer av slik karakter over lang tid vil føre til flukt fra yrket. Det viser statistikk og forskning. Og bekymringene til pasientene og uforsvarlig pleie og omsorg blir vanskelig å gjøre noe med om ikke sykepleierne blir hørt og tas alvorlig.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2020 The Author(s)
The following license file are associated with this item: