Hvordan påvirker livsgledearbeidet i sykehjem hverdagen til pleiere og pasienter?
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/19711Date
2019-10-29Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Author
Klausen, SisselAbstract
Bakgrunn og hensikt: Det er i dag stort fokus på Livsglede for eldre med diagnosen demenssykdom. Det er kommet demensplaner, føringer fra regjeringshold som beskriver hvordan arbeidet med Livsglede skal gjennomføres og hva som skal til for å bli sertifisert som Livsgledesykehjem. Folkehelseorganisasjonen Livsglede for eldre arbeider for at alle eldre skal ha en meningsfull hverdag. Selve sertifiseringsordningen er et systemverktøy som skal fokusere på å ivareta de psykososiale behov hos pasienter på sykehjem. Det vektlegges blant annet på at hver enkelt pasient skal få tilbud om aktiviteter, hobbyer og andre tiltak som er «skreddersydd» hver enkelt med bakgrunn i livshistorien til pasienten. Helsedirektoratet har godkjent og støttet standarden for sertifisering som Livsgledehjem.
Hensikten med oppgaven er å få innsikt i hva pleierne på Livsgledehjem opplever i arbeidet med Livsglede blant dementsyke pasienter, og om pleierne opplever at den demenssyke pasienten har utbytte av dette.
Problemstilling: Hvordan påvirker livsgledearbeidet i sykehjem hverdagen til pleiere og pasienter?
Metode: Kvalitativ metode og semistrukturert intervju ble brukt i undersøkelsen. Data ble innsamlet gjennom individuelle intervju med fire informanter. Analysen er inspirert av Kirsti Malterud.
Resultater: Tre tema gikk igjen i analysen. Det var ansvar, negativitet og positivitet og livsglede. Pleierne forteller at i starten av livsgledearbeidet var det en forestilling om økt ansvar og «merarbeid». Det ble sagt av alle informantene at det var mangelfull informasjon og opplæring i starten. Dette førte til negativitet i pleiergruppen. Men etter hvert, når ledelsen tok tak i problemene, arbeidet ble satt i system, endret stemningen seg og det ble mer positivitet rundt livsgledearbeidet. Pleierne opplevde også at den demenssyke pasienten hadde utbytte og glede av de aktivitetene som ble tilbudt og gjennomført basert på livshistorien til hver enkelt. Pleierne sier at de ser at å gi den demenssyke pasienten enkle oppgaver og oppmuntring bidrar til økt mestringsfølelse og glede. Informantene sier at pasientene er mer glad i nuet og har utbytte av øyeblikkene. Det blir også påpekt at for noen pasienter med langtkommet demenssykdom kan det bli for mye aktiviteter.
Søkeord: Eldre, livsglede, livskvalitet, joy of life, elderly, quality of life.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2019 The Author(s)
The following license file are associated with this item: