Digitalisering i skolen: en stein til byrden eller en kilde til økt kunnskap? En kvalitativ dokumentanalyse av et utvalg aktørers tanker og fortellinger om den digitale skolen
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/20053Date
2020-11-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Hanssen, Ingrid KvaløAbstract
Denne oppgaven handler om den digitale skolens rolle i utredelsen av sosiale ulikheter blant norske barn i dag. Formålet med oppgaven er å undersøke hvilke tanker og fortellinger aktører fra skolefeltet har om den digitale skolen, og hvorvidt disse fortellingene kan si noe om den sosiale ulikheten. Det har også vært et mål og kartlegge hvordan opplæringen i digitale ferdigheter foregår i dag, og om den enkelte elev sin økonomiske, sosiale og kulturelle kapital har noe å si for læringsutbyttet eleven får i den digitale opplæringen.
Oppgavens empiriske materiale består av et utvalg skolepolitiske dokumenter i form av styringsdokumenter, og ulike aktører sine ytringer i den offentlige debatten. Den metodiske tilnærmingen som har blitt anvendt er en kvalitativ dokumentanalyse med enkelte trekk fra ideanalysen. Det teoretiske rammeverket i oppgaven består av Bourdieus teorier om makt, klasse og samfunnsstruktur, i tillegg til en beskrivelse av velferdsstaten, den norske modell og pedagogiske endringsprosesser. Teoriene brukes i oppgavens diskusjonsdel for å bidra til å tolke resultat.
Når det gjelder forholdet mellom den digitale opplæringen og sosial ulikhet blant elevene viser funnene gjort i analysen at det basert på hvordan den digitale opplæringen gjøres i dag, tilsynelatende finnes sosiale ulikheter i elevenes digitale kompetanse, og at disse kan øke dersom det ikke settes inn utjevnende tiltak. Koronapandemien har vært med på å synliggjøre disse forskjellene, og dermed også satt problematikken på dagsorden igjen.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2020 The Author(s)
The following license file are associated with this item: