Viser treff 175-194 av 273

    • Måling av pH i pre-rigor fiskemuskel. En analytisk utfordring 

      Skjold, Vetle (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2017-11-14)
      I post mortem fiskemuskel kan måling av muskel-pH benyttes som en enkel metode for å vurdere både slakteprosedyre og kvaliteten på muskelkjøttet. Dette ettersom pH kan påvirke egenskaper som filetspalting, tekstur, fasthet, drypptap og farge. I de fleste studier er muskel-pH enten bestemt ved å måle direkte i intakt muskel med stikkelektrode, alternativet er å homogenisere muskel i en vannbasert ...
    • Mel av grisetang og mikroalger til bruk i fiskefôr? Kjemisk sammensetning og in vitro fordøyelse av protein. 

      Sommerlund, Rikke Otting (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-12)
      Etterspørselen etter fisk og skalldyr globalt er stadig økende. Økt kjøpekraft og anbefalinger om å spise mer sjømat har bidratt betydelig til dette. De fleste villfiskbestander er allerede maksimalt utnyttet og økningen i produksjonen har i de siste 30 årene derfor utelukkende kommet fra oppdrett. I dag produseres mer fisk til humant konsum i oppdrett enn hva som høstes av villfisk. En av de største ...
    • Mestringstro og ledelse. Hestehåndtering og mestring av lederskapsrollen hos kvinnelige ledere. 

      Steffensen, Julie (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-09-28)
      Tema for denne oppgaven var sammenhengen mellom opplevelsen av mestringsevne og lederatferd hos kvinnelige ledere. Videre gikk studien inn på hvilke lederegenskaper kvinnelige ledere opplevde at de fikk utviklet gjennom hestehåndtering og ridning. Bakgrunnen for at kvinnelige ledere ble valgt, er mangelen på kvinnelige ledere i Norge. Det er interessant å se på hvilke egenskaper kvinnelige ledere ...
    • Mikrobiologisk kvalitet og vekttap hos islagrede laksefileter produsert pre- og post rigor 

      Holmvåg, Thommy Rayner (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-06-14)
      Oppdrett av Atlantisk laks (Salmo salar) har hatt en eventyrlig utvikling og er en av Norges viktigste næringer. Forbedrete slakteprosedyrer har gjort det mulig å prosessere oppdrettslaks pre-rigor før dødsstivheten (rigor-mortis) inntreffer. Mikrobiell vekst bestemmer holdbarheten til fersk fisk. Siden kvalitetsforringelsen inkludert bakterievekst i fisken begynner ved slaktetidspunktet er det ...
    • Mikroplast i utvalgt sjømat og andre marine produkter i Norge 

      Stensen, Linda Sjøvold (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-11-30)
      I det seneste tiåret har det menneskeskapte plastmaterialet til stadighet blitt trukket frem som den største og raskest voksende miljøutfordringen verden står ovenfor. Undersøkelser har vist at mikroplasten er utbredt i alle havnivåer fra bunn til havoverflate i alle verdenshavene. På bakgrunn av alle rapporter og publikasjoner om plast i havet har det vokst frem bekymringer for at mennesker skal ...
    • Mucosal immune responses of Atlantic salmon parr following a pathogen breach in a recirculating aquaculture system 

      Aas, Lena Hovda (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      With the increase in the use of recirculating aquaculture system (RAS) in the Norwegian Atlantic salmon (Salmo salar) aquaculture industry, the importance of understanding how pathogen enters and spreads in the system is crucial for its further development. Yersinia ruckeri is a pathogen known for infecting salmonid fish in freshwater stage and it has been shown that the RAS environment favors its ...
    • Muligheter for felles system for kvalitetsvurdering av sjøfrossen sløyd- og hodekappet torsk. 

      Roaldsnes, Thea Løvik (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-11-16)
      Denne oppgaven undersøkte om det er mulig å lage et felles system for kvalitetsvurdering på sjøfrossen sløyd- og hodekappet torsk. Det er flere momenter som tilsier det eksisterer et behov for å lage et felles system for kvalitetsvurdering: • Litteraturen tilsier at det landes mye variert råstoffkvalitet. • Landinger av dårlig kvalitet påvirker verdiskapingsmuligheter negativt. • En nedgang ...
    • Muligheter og barrierer for økt salg av ferske laksefileter til Kina 

      Fredagsvik, Eirik Vatn (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2014-05-15)
      I denne masteroppgaven i fiskeri- og havbruksvitenskap har jeg undersøkt muligheten for en økning av norsk eksport av ferske filetprodukter av atlantisk laks (Salmo salar) til det kinesiske markedet med hovedfokus på storbyen Shanghai. Bakgrunnen er et ønske om å få belyst hvorfor det ikke eksporteres pre-rigor fileterte lakseprodukter til matvarekjeder i Kina på samme måte som til andre asiatiske ...
    • Nefrokalsinose hos oppdrettslaks - mulige årsaker og virkninger 

      Lillebo, Kent Gøran (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-17)
      I denne oppgaven er det sett på betydningen av ulike faktorer i vannmiljøet som utløsende årsaker til nefrokalsinose hos norsk oppdrettslaks (Salmo salar). Nefrokalsinose er utfelling av kalkholdig materiale i nyret og en kjent lidelse hos flere fiskearter i oppdrett, inkludert regnbueørret (Oncorhynchus mykiss). Hos laks er nefrokalsinose et relativt nytt fenomen, som ser ut til å øke i omfang. ...
    • Neuroendokrine mekanismer forbundet med tap av appetitt hos kjønnsmodnende røye (Salvelinus alpinus) 

      Warem, Linn Therese (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2014-05-15)
      Variasjon i appetitt og vekst hos individer av røye (Salvelinus alpinus) ble undersøkt i sammenheng med sesong, kjønnsmodning og uttrykk av hypothalamiske appetittregulatorer som er velbeskrevet hos pattedyr, men lite studert hos fisk. Individene som ble brukt var avkom av anadrom røye fanget i Storvannet i Hammerfest i 1984, som siden er blitt holdt ved Havbruksstasjonen i Tromsø. I forsøk 1 ble ...
    • ... No har me juksa litt! Masteroppgave om holdninger til omgåelse av regelverket i førstehåndsomsetning av hvitfisk. 

      Steinvik, Maya Mariell (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-15)
      Organiseringa av førstehåndsomsetninga i Norge er unik, og tillitsbasert. At noen, med overlegg, bryter denne tilliten med å omgå regelverket i førstehåndsomsetninga, er kilde til frustrasjoner for de som driver ærlig, og tar fra fellesskapet. Den felles holdningen som kommer frem i denne undersøkelsen er at det å omgå regelverket er galt, og at det ikke er noen gode unnskyldninger for å gjøre det. ...
    • Norsk fiskerinærings bruk av sosiale medier i markedsføringen 

      Nilsen, Julie Benedicte (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2012-12-06)
      Sosiale medier har tatt verden med storm og bare Facebook alene har over en milliard aktive brukere. Mange selskaper ser derfor en mulighet til selv å benytte sosiale medier til å nå ut til sine kunder og forbrukere. Denne studien har tatt utgangspunkt i dette og har som formål å få et innblikk i hvor langt produsenter av norsk fisk- og sjømat har kommet i implementeringen av sosiale medier i ...
    • Norsk ringnotfiske etter nordsjømakrell. En sammenligning av ulike fangststrategier 

      Longva, Leif (Master thesis; Mastergradsoppgave, 1985-11-01)
      Nordsjømakrellbestanden har en utpreget sesongvekst, og fisket foregår sesongvist. I oppgaven sammenlignes alternative fangststrategier for å se om bestanden kan forvaltes på en bedre måte enn den etablerte. Oppgaven begrenser seg til å omfatte ringnotflåtens nordsjømakrellfiske. Oppgavens metode er en bioøkonomisk simuleringsmodell. Sammenligningskriteriet er samfunnsøkonomisk utbytte av fremtidig ...
    • Norske husholdningers butikkvalg ved kjøp av middagsmat 

      Rønning, Ragnar (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-06-07)
      Formålet med denne mastergradsoppgaven er å undersøke hvilke faktorer som påvirker norske husholdningers valg av butikk ved kjøp av middagsmat. Problemstillingen setter fokus på kjøpsfrekvens i utvalgte butikker, og søker å profilere ulike segmenter ved hjelp av holdningsvariabler og demografiske variabler. Kunnskap om hvilke butikker norske husholdninger gjør sine innkjøp i og hvilke holdninger de ...
    • The Norwegian Snow Crab Industry. A case study of opportunities and threats in the Norwegian snow crab industry 

      Ruiken, Ida Maria (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2019-05-15)
      The Norwegian seafood industry is constantly growing and expanding. The snow crab entering the Barents Sea was an opportunity to create a new, profitable industry with a product well established on the world market. Norwegian vessels entered the loophole and were joined by foreign vessels to catch snow crab. January 2017, Russia claimed sovereignty over the area and closed it for all foreign ...
    • Ny bransje i turbulente omgivelser – bedrifters strategiske tilpasninger og økonomiske konsekvenser 

      Stikholmen, Johnny (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-05-15)
      Torskeoppdrett er en ny bransje som de siste årene har vokst betraktelig. Med bakgrunn i bransjens mange problemer og utfordringer har lønnsomheten til nå vært svært dårlig. Den storstilte satsningen på torskeoppdrett har vært kapitalkrevende. Betydelig mengder kapital er spyttet inn av velvillige investorer. Med sine allerede eksisterende problemer og utfordringer er bedriftene i bransjen spesielt ...
    • Næringsinnhold av mesopelagisk fisk. Nedbryting av laksesild (Maurolicus muelleri), med fokus på fett. 

      Skarpeid, Martin Skipperud (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2019-05-29)
      Det økende behovet for mat til en befolkning i vekst har ført til et utvidet søk etter nye ressurser og mer effektiv utnyttelse av eksisterende ressurser. For å øke det globale utbytte av den totale biomassen som produseres i havene, har det blitt foreslått å utnytte organismer lavere i næringskjeden, for å redusere tap av biomasse i energioverføringen blant organismene i næringskjeden. Mesopelagisk ...
    • Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.) 

      Fotland, Anders Dame (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-11)
      Norges oppdrettsnæring har utviklet seg kraftig de siste tiårene, og har nå blitt verdens største produsent av atlantisk laks (Salmo salar L.). Den økte produksjonen har ført til økt etterspørsel etter råvarer til fôr. Samtidig har global oppdrett også vokst kraftig og etterspørselen etter fiskemel og fiskeoljer har økt. Dette, kombinert med begrenset tilgang, har gjort at prisene på fiskemel og ...
    • Næringsinnhold i African catfish (Clarias gariepinus) beriket med taurin : tap ved tilberedning 

      Robertsen, Thomas Myrnes (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-06-13)
      Mangelen på marine råstoffer har ført til bruk av vegetabilske råvarer i produksjon av fiskefôr. Innblanding av vegetabilske råvarer i fiskefôr gjør for eksempel at oppdrettsfisken får et lavere innhold fordelaktige komponenter enn det som normalt finnes i vill fisk. Prosessering og tilberedning av mat påvirker også innholdet av næringsstoffer. Mange gunstige forbindelser påvirkes negativt av slik ...