Utredning og behandling av overaktiv blære ved UNN Narvik, en retrospektiv kvalitetsstudie
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/21010Date
2020-08-31Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Arntzen, AndreaAbstract
Bakgrunn og formål: Diagnosekoden N39.4 Annen spesifisert urininkontinens inkluderer pasienter med overaktiv blære syndrom (OAB), urgeinkontinens (UUI) og blandingsinkontinens. Førstelinjebehandling består av konservative tiltak +/- farmakologisk behandling, andrelinjebehandling er botoxinjeksjoner i blæra og tredjelinjebehandling er sakral nervemodulering (SNM). Formålet med oppgaven var kartlegge effekten av denne behandlingen ved UNN Narvik, og om behandlingen holder internasjonal standard. Videre var det ønskelig å kartlegge pasientforløpet for å se om noe kan forbedres i fremtiden.
Metode: Oppgaven er en retrospektiv kvalitetssikringsstudie. Alle pasienter med diagnosekode N39.4 Annen spesifisert urininkontinens ved UNN Narvik i perioden januar 2012 - februar 2020 ble kartlagt ved journalgjennomgang. Det er gjort deskriptiv statistikk med summering og prosentregning som beskriver pasientmaterialet og effekt av de ulike behandlingsalternativene.
Resultat: 300 pasienter ble inkludert i analysen. I forkant av behandling ble validerte spørreskjema om symptomer og livskvalitet utfylt av 76.6% av pasientene (ICIQ-UI SF) og av 74% av pasientene (ICIQ-OAB). 285 pasienter (83.3%) fikk konservativ behandling, hvorav 76 (26.6%) hadde effekt. 120 pasienter (40%) fikk botoxinjeksjoner, hvorav 84 (70%) hadde effekt. 62 pasienter (22.6%) fikk SNM, hvorav 33 (53.2%) hadde effekt. Totalt har 64.3% hatt effekt av behandling.
Konklusjon: Pasientene med diagnosekode N39.4 Annen spesifisert urininkontinens som behandles ved UNN Narvik har like god effekt av behandlingen som vist i internasjonale studier. Noe mindre andel har effekt av konservativ og medikamentell behandling sammenlignet med andre studier, noe som kan skyldes pasientmateriale i spesialisthelsetjenesten. Pasientene har svært god effekt av botoxinjeksjoner, med 70% suksessrate. Pasientene har også god effekt av SNM med 53.2% suksessrate. Pasientforløpet har vært tilfredsstillende.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2020 The Author(s)
The following license file are associated with this item: