Jakten på nyresteinen -En studie av postoperative infeksjoner etter ureterorenoskopisk litotripsi
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/21011Date
2020-08-31Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Sjåfjell, TobiasAbstract
Formål: Oppgavens formål er å undersøke risikofaktorer for postoperativ infeksjon etter uretrorenoskopisk litotripsi (URL). Studien belyser forekomst av infeksiøse komplikasjoner og undersøker hvilke mikrobiologiske agens som er aktuelle ved infeksjon samt deres resistensmønster.
Metode: Studien er en retrospektiv kohortstudie av 324 prosedyrer av URL ved UNN Tromsø fra 01.08.17 til 01.08.19. Det ble gjort logistisk regresjon med postoperativ infeksjon som avhengig variabel for å estimere odds ratio (OR) for aktuelle variabler. Alder, komorbiditet, kjønn, BMI, diabetes, operasjonstid og preoperativ UVI-status ble brukt som avhengige variabler. Postoperativ infeksjon ble definert som pasienter med diagnosekode for urinveisinfeksjon eller sepsis ved utreise. Sepsiskodene ble verifisert med SOFA-score. Informasjon om mikrobiologiske dyrkningssvar ble innhentet fra journal.
Resultater: 33 pasienter fikk påvist postoperativ infeksjon, som gir en infeksjonsrate på 10,2%. Dette fordelte seg som 6,5% urinveisinfeksjoner og 3,7% pasienter med urosepsis, der 2,8% hadde sepsis etter SOFA-kriteriene. Risikofaktorer for postoperativ infeksjon var kvinner med OR 3.77 (95% CI, 1,64-8,64), og diabetikere med OR 2,86 (95% CI, 1,10-7,41).
E. coli og Enterococcus faecalis var vanligste agens ved preoperativ urindyrkning. Disse dominerte også i dyrkningssvar fra postoperative urin- og blodkulturer. 52,9% av bakteriene påvist ved postoperative infeksjonene var resistente mot trimetoprim og 41,2% var resistente mot gentamicin, som begge er aktuelle antibiotika ved profylakse og behandling.
Konklusjon: Kvinner og pasienter med diabetes har økt risiko for å utvikle infeksjon etter URL. Videre ses det at 10,2 % av pasientene som gjennomgår URL utvikler infeksjon postoperativt, og dette er høyere enn øvrig litteratur. De vanligste mikrobiologiske agens var mikrober som ofte assosieres med infeksjon i urinveier. Det ble funnet høy forekomst av resistens mot vanlige urinveisantibiotika som gentamicin og trimetoprim.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2020 The Author(s)
The following license file are associated with this item: