Show simple item record

dc.contributor.advisorRøkenes, Arild
dc.contributor.authorEvensen, Tove Beate Hasselquist
dc.date.accessioned2021-09-27T21:55:06Z
dc.date.available2021-09-27T21:55:06Z
dc.date.issued2021-05-23
dc.description.abstractReiselivsnæringen er sammensatt av mange ulike bransjer som har til hensikt å skape gode opplevelser for innenlandske og utenlandske gjester. Personalet spiller en stor rolle i leveringen av reiselivsprodukter, og næringen er derfor prisgitt ansatte med god kompetanse. Hotell- og serveringsbransjen har høy uønsket turnover blant de ansatte. Formålet med oppgaven er å få forståelse for og kartlegge årsaker til uønsket turnover i hotell- og serveringsbransjen, slik at bransjene kan iverksette treffsikre tiltak for å redusere framtidig turnover. I oppgavens første del presenteres litteratur om fenomenet uønsket turnover. Jeg har gjennomført en kvalitativ undersøkelse blant ledere og ansatte i hotell- og serveringsbransjen. Analyse av undersøkelsen presenteres, og det teoretiske rammeverket er motivasjonsteori, med hovedvekt på Herzbergs to-faktor teori som igjen bygger på Maslows behovspyramide. Årsakene til frivillig turnover er svært sammensatte, og jeg har jeg knyttet årsakene til i bedriftsorganisatoriske årsaker, ledelse og personlige forhold og egenskaper. Undersøkelsen viser at rekruttering og opplæring oppfattes som ustrukturert og skaper usikkerhet hos nyansatte. Faktorer som anerkjennelse fra ledelse, kolleger og gjester, trygghet i arbeidssituasjonen og å ha ansvar settes høyt. Flere årsaker til uønsket turnover ligger utenfor ledelsens kontroll. Tvillingkompetanse, karrieretak og omsorgsgen presenteres også som viktige funn i oppgaven.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/22672
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2021 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDREI-3901
dc.subjectreiselivsledelseen_US
dc.subjectturnoveren_US
dc.subjectmotivasjonsteorien_US
dc.subjectVDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213en_US
dc.subjectVDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Bedriftsøkonomi: 213en_US
dc.titleÅrsaker til uønsket turnover i hotell- og serveringsbransjenen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)