Omsorgs- og behandlingsmodeller for behandling av hepatitt C hos pasienter med injiserende rusavhengighet
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/22866Dato
2021-05-26Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Bratberg, Chris-WilliamSammendrag
Hepatitt C er og forblir en trussel mot den globale folkehelsen, og er en viktig årsak til morbiditet og tidlig død. Etter utviklingen av nye direkte-virkende antivirale legemidler har Verdens helseorganisasjon satt seg som mål å eliminere hepatitt C som folkehelsetrussel innen 2030. I Norge er det hovedsakelig personer med pågående eller tidligere intravenøs stoffavhengighet som er kroniske bærere av sykdommen, men behandlingsdekningen har forblitt lav blant disse pasientene tross de nye medikamentene. Det har vist seg at de tradisjonelle helsetjenestene er dårlig tilpasset behovene til denne pasientgruppen, og det er dermed behov for å utvikle nye og innovative behandlingsmodeller for å forbedre HCV-omsorgen som ytes ovenfor pasientene.
Hensikten med oppgaven var å gi en narrativ litteraturoppsummering av tilgjengelig kunnskap om ulike desentraliserte behandlingsmodeller for hepatitt C blant personer med intravenøst stoffmisbruk.
For å finne relevante artikler, ble det utført et søk i databasene MEDLINE og EMBASE. Relevante artikler ble valgt ut på bakgrunn av definerte eksklusjons- og inklusjonskriterier, mens kvaliteten på et utvalg av studier ble evaluert ved hjelp av GRADE-metoden.
Litteratursøket resulterte i inklusjon av 35 artikler, hvorav 5 RCT-studier. 17 av studiene foregikk i primærhelsetjenesten, én var ledet av farmasøyter, 14 innlemmet HCV-omsorgen i LAR-program og/eller avhengighetsklinikker, mens 3 studier benyttet seg av ECHO eller telemedisin som behandlingsmodell. De inkluderte studiene varierte med hensyn på studiekvalitet, rapporterte effektmål og valg av behandlingsmodell.
Konklusjon: For å øke behandlingsopptaket til behandling, og dermed sykdomsbyrden av HCV blant PWID, er det viktig å utvikle innovative og desentraliserte tjenestemodeller som ivaretar de sammensatte behovene til rusavhengige. Dette kan oppnås ved at spesialisthelsetjenesten innleder et tettere tverrfaglig samarbeid med primærhelsetjenesten.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2021 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: