Kvinners erfaring med sosiale medier i svangerskapet, opplevelse av overvåking og faktorer assosiert med overvåking. En tverrsnittstudie.
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/25000Dato
2022-03-16Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Forfatter
Finnes, Hilde SkogSammendrag
Hensikt: Kartlegge kvinners erfaring med sosiale medier i svangerskapet, undersøke om de opplever å bli overvåket i sosiale medier og hvilke faktorer som er assosiert med å bli overvåket før fødsel.
Metode: Tverrsnittstudie, med anonymt spørreskjema på nett i desember 2021. Dataanalyser: deskriptive analyser, logistisk regresjon med ujustert odds ratio og Spearmans korrelasjon. Totalt 424 kvinner, rekruttert via sosiale medier med fødsel i 2021, ble inkludert i studien.
Resultat: Kvinner rapporterte variert bruk av sosiale medier i graviditeten gjennom ulike typer sosiale medier. Det var stor variasjon i delingskultur og tidsbruk i sosiale medier. En tredjedel av deltagerne opplevde å bli overvåket de siste ukene før fødselen. Ulike tiltak ble gjort for å unngå overvåking i svangerskapet, som å endre synlighet i sosiale medier. Overvåking øker mot fødselen. Å få direkte spørsmål om fødsel hvis mindre aktiv i sosiale medier var sterkeste enkeltfaktor assosiert med overvåking fødsel. Øvrige faktorer, ved kvinnen selv, assosiert med overvåking var alder, utdanningsnivå, fødselstidspunkt, tidsbruk og synlighet i sosiale medier, delingskultur, endret bruk av sosiale medier og om man selv overvåket andre.
Konklusjon: Studien gir innblikk i kvinners erfaring med sosiale medier i svangerskapet. De angrer sjelden på å dele om svangerskapet, og opplever i stor grad støtte og omsorg fra de de deler med som kan tolkes som gode mestringsressurser i lys av salutogenese. Overvåking øker mot termin påvirket av personlige og ytre faktorer.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2022 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: