Show simple item record

dc.contributor.advisorKvande, Monica
dc.contributor.authorDyrkoren, Lone Olsen
dc.contributor.authorHaug, Ellen
dc.date.accessioned2022-06-02T05:35:09Z
dc.date.available2022-06-02T05:35:09Z
dc.date.issued2020-06-02en
dc.description.abstractIntroduksjon: Hos intensivpasienter med akutt og kritisk sykdom kan riktig ernæring ha betydning for sykdomsforløpet. Hensikten med studien er å belyse intensivsykepleiernes erfaringer med tidlig oppstart av enteral ernæring til intensivpasienten. Målet med studien er å få økt kunnskap om hvordan intensivsykepleierne ivaretar intensivpasienter i forhold til enteral ernæring og få økt forståelse av ernæringspraksis ved et norsk sykehus. Metode: Studien har et kvalitativt design med en hermeneutisk tilnærming. Åtte intensivsykepleiere ved en intensivavdeling ble intervjuet i to fokusgruppeintervju. De ble stilt spørsmål om deres erfaring med tidlig oppstart av enteral ernæring til voksne intensivpasienter. Intervjuene ble transkribert, så analysert med systematisk tekstkondensering. Resultater: Vi identifiserte fem hovedkategorier gjennom analysen: «intensivsykepleierens ansvar og utfordringer», «å arbeide kunnskapsbasert», «bruk av ernæringsprotokoll», «pasientens tilstand» og «intuberte pasienter og ikke-intuberte pasienter». Diskusjon: Intensivsykepleieren opplever mye ansvar ved tidlig oppstart av enteral ernæring til intensivpasientene. Tverrfaglig samarbeid er viktig og kan være til hjelp i den helhetlige behandlingen av pasienten. Enteral ernæring kan oppleves som mindre interessant behandling og kan bli nedprioritert. Bruk av ernæringsprotokoll gjør det lettere for intensivsykepleiere å starte opp enteral ernæring, men ernæringsprotokollen bør være tydelig. Pasientens tilstand kan ha mye å si for tilførselen av enteral ernæring, men intensivsykepleieren opplever at uklare retningslinjer fører til usikkerhet hos både intensivsykepleieren og intensivlegen. Å fokusere på enteral ernæring, og kunnskap om enteral ernæring til alle intensivpasienter er viktig. Administrasjon av enteral ernæring oppleves lettere til intuberte pasienter enn til ikke intuberte pasienter.en_US
dc.description.abstractIntroduction: Proper nutrition can play a crucial part in the course of illness in intensive care patients who experience acute and critical illness. The purpose of this study is to demonstrate intensive care nurses’ experiences with early initiation of enteral nutrition for patients in intensive care. The aim of this study is to gain more knowledge on how intensive care nurses manage their patients in relation to enteral nutrition, and to better understand how nutrition management is practiced in a Norwegian hospital. Method: This study has a qualitative design with a hermeneutic approach. Eight intensive care nurses in an intensive care unit were interviewed in two focus group interviews. They were asked questions about their experiences with early initiation of enteral nutrition for adult intensive care patients. The interviews were transcribed, then analysed with systematic text condensation. Results: We identified five different main categories through the analysis: «intensive care nurses’ responsibilities and challenges», «knowledge based practice», «the use of a feeding protocol», «the patient’s condition» and «intubated patients and non-intubated patients». Discussion: The intensive care nurse experiences a lot of responsibility in early initiation of enteral nutrition for intensive care patients. Multidisciplinary collaboration is important and can be helpful in the overall treatment of the patient. Enteral nutrition can be perceived as a less interesting treatment and be less prioritised. The use of a nutrition protocol makes it easier for intensive care nurses to initiate enteral nutrition, but the nutrition protocol needs to be clear. The patient’s condition plays an important part in the administering of enteral nutrition, but the intensive care nurse experiences how unclear guidelines make both the intensive care nurse and intensive care doctors uncertain. Focusing on enteral nutrition, and knowledge regarding enteral nutrition for all intensive care patients is important. To administer enteral nutrition in intubated patients is considered easier than in non-intubated patients.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/25350
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universitetno
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.rights.holderCopyright 2020 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDSYP-3902
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Sykepleievitenskap: 808en_US
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nursing science: 808en_US
dc.subjectIntensivsykepleieen_US
dc.subjectEnteral ernæringen_US
dc.subjectErfaringeren_US
dc.titleErfaringer med tidlig oppstart av enteral ernæring til intensivpasienteren_US
dc.typeMastergradsoppgaveno
dc.typeMaster thesisen


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)