Lett utviklingshemming og psykisk sykdom i møte med helsetjenesten: en kvalitativ studie som undersøker grenseflaten mellom kombinasjonen lett utviklingshemming og psykisk sykdom, og helsetilbudet.
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/25620Date
2022-05-04Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Author
Røstad, Charlotte NathalieAbstract
Det stilles stadig større krav om at pasienten deltar i valg omhandlende egen behandling. Den nasjonale `hva er viktig for deg-dagen` ber om at helsepersonell spør hva som er viktig for deg, framfor hva feiler det deg. Det stilles og krav til brukere om å være delaktig i behandling.
På en annen side av helsetjenesten viser en rapport av helsetilsynet i 2016 at personer med utviklingshemming opplever unødig bruk av tvang og makt, og brudd på menneskerettighetene. Det kom en NOU i samme tidsrom som viste mye av det samme.
Studiens hensikt er å utforske grenseflatene mellom personer med kombinasjonen lett utviklingshemming og psykisk sykdom, og deres møte med helsetilbudet.
Studiens problemstilling er: `i hvilken grad er helsetjenesten tilpasset personer med lett utviklingshemming og psykisk sykdom?``
Studien er kvalitativ og består av 3 kilder: ett fokusgruppeintervju og 2 politiske dokument. Intervjuet og dokumentene er tematisk analysert med mål om å se om informantenes hverdagsutfordringer kan finnes svar på i dokumentene, og hva dette har å si for brukeren.
Studien viser at personer met lett utviklingshemming og psykisk sykdom ikke passer inn i helsetilbudet slik det er utformet, og ender i mange tilfeller opp med å klare seg selv. Dette bør studeres videre slik at framtidens helsetjeneste kan gi et tilstrekkelig tilbud til dem.
Nøkkelord: Lett utviklingshemming, psykisk sykdom, helsetjenestens sortering, egenkompetanse
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2022 The Author(s)
The following license file are associated with this item: