Spesielle behov? eller unik som alle andre
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/25678Date
2022-05-03Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Abstract
Bakgrunn: Å få et barn som har Down syndrom kan bidra til økt stress og bekymringer hos foreldre, dette kan ha negativ påvirkning på tilknytningen mellom foreldre og barn. Disse barna kommer ofte til et opphold på Nyfødtintensiv avdelingen. Nyfødte med Down syndrom er ofte friskere enn de andre nyfødte som er på nyfødtintensiv avdelingen, og har ofte ikke behov for høy-intensiv behandling. Foreldrene til disse barna risikerer derfor å ikke få den oppfølgingen som de har behov for.
Hensikt: Hensikten med denne studien er å finne ut hvordan barnesykepleiere kan fremme tilknytningen mellom foreldre og deres nyfødte barn med Down syndrom, ved å bidra til at deres behov blir ivaretatt i en hektisk avdeling som nyfødt intensiv kan være.
Metode: Studien er en litteraturgjennomgang med systematisk tilnærming. Søk etter artikler er gjort i databasene PubMed, CINAHL og Svemed+. Gjennomgang er basert på syv kvalitative artikler som ble funnet i søkeprosessen.
Funn: Gjennom analyse av de syv artiklene er det kommet frem tre hovedtematikker; Foreldrenes emosjoner, tilpasningsprosessen og relasjon til helsepersonell.
Konklusjon: Barnesykepleieren har en sentral rolle i å fremme tilknytningen mellom foreldre og deres nyfødte barn med Down syndrom. Det kommer frem at god kommunikasjon, amming, hud-mot-hud kontakt, primærsykepleie og familierom spiller en rolle i foreldrenes tilpasning til diagnose, og til syvende og sist tilknytningen mellom foreldre og barn. Funnene i denne studien avdekker et behov for mer forskning på området.
Nøkkelord: Down syndrom, trisomi 21, nyfødt, foreldre, tilknytning, familiesentrert omsorg, sykepleie, barnesykepleier, nyfødtintensiv.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2022 The Author(s)
The following license file are associated with this item: