Påvirkning av sesongmessige variasjoner på den biokjemiske sammensetningen til kiselalgen Porosira glacialis
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/26559Date
2022-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Landa, Ola DrabløsAbstract
Langkjedete omega-3 fettsyrer er viktige fettsyrer i dietten til både laks og mennesker. For laks
er ca. 2,2% av totalt fôr langkjedete omega-3 fettsyrer. Fiskeolje blir brukt i laksefôr for å
tilsette omega-3 fettsyrer. Både fiskeolje og fiskemel brukt i laksefôr stammer fra pelagiske
fiskerier. Disse fiskebestandene er utnyttet opp mot total bæreevne og det er ikke lenger mulig
å høste mer av disse bestandene uten å risikere bestandskollaps. Oppdrett av laks og andre
fiskearter er predikert til å vokse hurtig i årene fremover, og etterspørselen etter marine
næringsstoffer vil derfor fortsette å vokse. Dermed har det oppstått et behov for finne alternative
kilder til marine råstoffer. Mikroalger er primærprodusenter av de langkjedete omega-3
fettsyrene EPA og DHA. De er en god kilde til lipider, proteiner og karbohydrater, noe som
gjør mikroalger til et attraktivt alternativ til tradisjonelle fôringredienser. Lys, CO2 og
uorganiske næringsstoffer er alt som skal til for å dyrke mikroalger. Hvordan sesongmessige
variasjoner påvirker den biokjemiske sammensetningen til mikroalger er derimot lite
undersøkt.
I denne masteravhandlingen ble kiselalgen Porosira glacialis dyrket for å undersøke hvordan
sesongmessige variasjoner påvirket den biokjemiske sammensetningen. Delmålene var i) å
sammenligne den biokjemiske sammensetningen til P. glacialis med andre fôrkomponenter, ii)
undersøke variasjoner i lipidnivået og spesielt de langkjedete omega-3 fettsyrene EPA og
DHA.
Andel fett i P. glacialis varierte mellom 8,9 – 12,3%, innholdet av flerumettet fett (PUFA)
varierte mellom 66 – 81% og langkjedete omega-3 varierte mellom 30 – 40%. Proteininnholdet
varierte mellom 18 – 32%, mens andel essensielle aminosyrer varierte mellom 41 - 48% av
totale aminosyrer. Innholdet av flerumettede fettsyrer i P. glacialis var nært det dobbelte av hva
som vanligvis finnes i fiskeolje og rapsolje. Andel EPA + DHA var også i snitt 35% i P.
glacialis, sammenlignet med 25% i fiskeolje. Kvaliteten på proteinet har også tilvarende
kvalitet som andre proteinkilder, det ble funnet i snitt 44% essensielle aminosyrer i P. glacialis,
sammenlignet med andel EAA i soyaproteinkonsentrat og fiskemel som inneholdt henholdsvis
40 og 44%. Studiet viste at P. glacialis produserte verdifulle næringsstoffer gjennom en hel
årssyklus, spesielt var det en god kilde til langkjedete omega-3 fettsyrer året rundt. Fremtidig
forskning burde undersøke hvordan man kan optimalisere forholdene i algekulturen for å oppnå
den beste næringssammensetningen.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2022 The Author(s)
The following license file are associated with this item: