Påvirker smoltifiseringsmetode hjerteutvikling og smoltkarakterer hos atlantisk laks (Salmo salar L.)?
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/26560Date
2022-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Knutsen, EspenAbstract
Oppdrettsnæringen har i løpet av de siste årene blitt stilt ovenfor økt problematikk knyttet til hjertehelse og hjertelidelser hos oppdrettet atlantisk laks. Hjertene til atlantisk laks har høy grad av plastisitet i møte med ytre miljøpåvirkninger, og tidligere studier har vist at hjertet til oppdrettslaks avviker fra de man finner hos villaks. Hjerter fra oppdrettsfisk karakteriseres blant annet ved at de er rundere og at bulbus arteriosus har en mer spiss utgangsvinkel fra ventrikkel. Den unormale hjerteformen er vist å gi redusert slagvolum og funksjon, spesielt under krevende miljø eller stressende behandlingsoperasjoner. Denne studien har undersøkt om smoltifisering indusert via fotoperiodemanipulering eller ved bruk av saltfôr påvirker utvikling av hjertet og viktige smoltkarakterer hos atlantisk laks. Gruppene har blitt vurdert gjennom genuttrykk av en rekke gener som er relatert til hjerteutvikling, samt gjennom parametre relatert til vekst, hjertevekst og morfometri, og smoltkarakterer som kondisjonsfaktor, relativ halelengde, sølvfarging, og uttrykk av to viktige saltpumpeenzymer (NKA α-1a og NKA α-1b) og en kloridtransportør (NKCC1a) i gjellene. Etter smoltifisering ble gruppenes ytelse i sjø sammenlignet gjennom produksjonsdata innhentet fra matfiskanlegg og slakteri. Hjertemorfologi var ikke påvirket av smoltifiseringsregime, men noen av genmarkørene for hjertehelse var forskjellig uttrykt mellom gruppene. Under forutsetning om at markørene som har blitt undersøkt har tilsvarende funksjon i hjertet til atlantisk laks som hos pattedyr, indikerer funnene at saltfôr-gruppen har utviklet hjerter som i større grad er assosiert med patologisk vekst. For første gang er det vist at irisin A, et protein som er viktig for hjertefunksjon hos pattedyr, trolig spiller en rolle i hjertet til atlantisk laks under smoltifisering. Det er også vist at viktige smoltkarakterer er tydeligere utviklet hos fisk smoltifisert med fotoperiode sammenlignet med saltfôr. Tilvekst og ytelse i sjø ble vurdert via produksjonsdata innhentet ved slakting. Resultatene viser at, til tross for en mindre størrelse ved start og en lavere tilvekst i settefiskfasen, hadde fotoperiode-gruppen høyere tilvekst i sjøfasen og var større ved slakt.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2022 The Author(s)
The following license file are associated with this item:
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Levendelagret rødspette (Pleuronectes platessa) – velferd og kvalitet
Pettersen, Ingrid Marie; Aaknes, Vilde Synnøve (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2023-05-15)I dag er verdikjeden for fisk og skalldyr bygget opp rundt utnyttelse av et fåtall arter som kan fanges i store volum og med høy markedsverdi. Bruk av lite eller ikke utnyttede marine ressurser kan være en bærekraftig tilnærming for å innfri fremtidige krav og etterspørsel til fiskekonsum. Rødspette (Pleuronectes platessa) er den viktigste flatfisken i volum og verdi i europeiske fiskerier. Både ... -
The management of lobster in coastal Skagerrak : recreational fisheries, unreported commercial catches andmarine protected areas
Kleiven, Alf Ring (Doctoral thesis; Doktorgradsavhandling, 2010-09-30)The implementation of four experimental lobster reserves in Norway in 2006 highlighted a set of important questions regarding lobster management. This thesis presents a study on the management and fishery of the European lobster (Homarus gammarus) in Skagerrak. Firstly, the implementation process of the lobster reserves was analysed. It revealed that local stakeholders, such as recreational fishers, ... -
Granularity and its importance for traceability in seafood supply chains
Karlsen, Kine Mari (Doctoral thesis; Doktorgradsavhandling, 2011-08-26)The purpose of this thesis was to study granularity and its importance for traceability in seafood supply chains. The following hypothesis was applied in this thesis: The implementation of traceability of seafood is affected by the granularity level of the traceable units. Three sub-tasks were carried out to test the hypothesis: 1) identify critical traceability points (CTPs) of seafood products, ...