Statens plikt til å forebygge fedme for å sikre barns rett til helse
Author
Haugli, TrudeAbstract
Det finnes barn i alle størrelser og fasonger. Barn fødes med sitt individuelle arvemateriale og sin individuelle fysiske og biologiske sammensetning av kroppen. De fødes inn i og vokser opp i ulike miljøer, som igjen har betydning for helsesituasjonen.
Mat og drikke handler om ernæring og overlevelse, men det handler også om kos, samvær og fellesskap. På den andre siden kan mat og drikke være et substitutt for fellesskap, gode aktiviteter, kan døyve kjedsomhet og fungere som regulering ved vanskelige følelser og livssituasjoner.
Internasjonalt er det økende oppmerksomhet knyttet til «the tripple burden of malnutrition». Malnutrition kan oversettes til feilernæring. Her inngår sult, i form av matmangel, skjult sult i form av at maten mangler sentrale ernæringsstoffer som vitaminer og mineraler, og ekstrem overvekt/fedme som blant annet har sammenheng med stor tilgang på «tomme kalorier» i form av mat med høyt innhold av fett, salt og sukker. Disse feilernæringsmåtene kan opptre samtidig og i samme samfunn. Hver på sin måte medfører disse fenomenene store utfordringer for barns liv, helse, og utvikling.