Helsesykepleier på hjemmebesøk hos mødre med innvandrerbakgrunn. En kvalitativ intervjustudie av mødrenes opplevelser.
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/29139Date
2020-05-04Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Author
Jensen, Anna YulievaAbstract
Bakgrunn: Hjemmebesøk av helsesykepleier etter fødsel er et universelt tilbud til alle familier med nyfødt barn i Norge. Mange mødre kan oppleve den første tiden etter fødsel som en sårbar periode med emosjonelle endringer og usikkerhet i foreldrerollen. Dette gjelder også mødre med innvandrerbakgrunn. Det foreligger lite forskning på hvordan mødre med innvandrerbakgrunn opplever å bli ivaretatt av helsesykepleier på hjemmebesøk etter fødsel. Større innsikt i mødrenes opplevelser fra det første møte med helsesykepleier kan være av betydning for helsesykepleiere i arbeidet med å gi et likeverdig tilbud til alle mødre, uavhengig av etnisitet og kulturell bakgrunn.
Problemstilling: Hvordan ivaretas mødre med innvandrerbakgrunn av helsesykepleier på hjemmebesøk etter fødsel?
Teori: Studiens teoretiske grunnlag bygger på teori om interkulturell kommunikasjon, relasjonsbygging, likeverdighet, respekt og profesjonalitet. Tillitsskapende tilnærming som grunnlag for kommunikasjon drøftes i lys av Løgstrup`s tenkning. I tillegg drøftes betydningen av støtte og omsorg i perioden etter fødsel.
Metode: Studien har et kvalitativt design. Det er gjennomført individuelt dybdeintervju med seks mødre med innvandrerbakgrunn som har hatt hjemmebesøk av helsesykepleier. Analysen av det empiriske materialet følger trinnene i systematisk tekstkondensering inspirert av Kirsti Malterud.
Resultat: Empirien viser at mødre med innvandrerbakgrunn satte pris på helsesykepleiers profesjonelle kompetanse og de opplevde betryggende tilnærming. Opplevelsen av annerkjennelse og respekt var viktig for å få tillit til helsesykepleier. Samtidig framkommer følelser av usikkerhet knyttet til helsesykepleiers rolle og hensikten med og innholdet i hjemmebesøkstilbudet, samt ønske om bedre oppfølging av mors psykososial helse.
Konklusjon: Studien gir en verdifull innsikt i helsesykepleiers hjemmebesøkspraksis utfra mødrenes opplevelser. Studien viser behovet for større bevissthet blant helsesykepleiere om hvordan møte kvinner med innvandrerbakgrunn og de som befinner seg i en sårbar situasjon etter fødsel. Helsesykepleiere bør være oppmerksomme på at situasjonsforståelse og skjønnsmessig vurdering er viktige forutsetninger for å skape tillitsfulle relasjoner. I tillegg kan informasjonsformidling i forkant av hjemmebesøket bli bedre.
Nøkkelord: barselomsorg, helsesykepleier, hjemmebesøk, mødre med innvandrerbakgrunn, relasjoner
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2020 The Author(s)
The following license file are associated with this item: