Show simple item record

dc.contributor.advisorNilsen, Kåre
dc.contributor.advisorHoel, Alf-Håkon
dc.contributor.authorLie, Amalie Hefre
dc.date.accessioned2023-06-26T21:09:43Z
dc.date.available2023-06-26T21:09:43Z
dc.date.issued2023-05-15
dc.description.abstractFor å hindre vekst av marine organismer på nøter i oppdrettsanlegg brukes impregnering. I Norge er kobber den vanligste impregneringsmetoden. I 2021 ble det omsatt 1097 tonn kobber til bruk som impregneringsmiddel på nøter i norsk oppdrettsnæring. Når en kobberimpregnert not står i sjøen, vil kobberet havne i det marine miljø enten passivt gjennom utlekking, eller aktivt gjennom spyling. Kobberet hoper seg opp på bunnen under anlegget, og kan være giftig for marine organismer. Flere produksjonsområder i Sør-Norge har målt forhøyede kobberverdier i sedimentene under oppdrettsanleggene og Havforskningsinstituttet, blant andre, anbefaler å redusere bruken av kobber i oppdrettsnæringen. Denne oppgaven undersøker hva aktører i oppdrettsnæringen mener er utfordringer med kobberimpregnering, hvilke holdninger de har til kobberimpregnering og alternative impregneringsmetoder samt hvilke alternativer de mener finnes til kobberimpregnering. I tillegg undersøker oppgaven hvordan aktørene kan samskape for å finne løsninger på felles problemer. Problemstillingen undersøkes gjennom tre fokusgruppeintervjuer. I hvert av de tre intervjuene er én informant fra fire ulike aktørgrupper med: forsker, forvaltning, produsent av impregnering og oppdretter. Således bygger studien på data fra tolv informanter. Oppgavens funn avdekker at de fleste informantene mener kobberutslipp som følge av spyling av nøtene er utfordringen med kobberimpregnering. De fleste informantene mener også at bruken av kobber i oppdrettsnæringen bør reduseres og at børsteroboter eller spyling på lavt trykk kan være gode alternativer til kobberimpregnering. Det er bred usikkerhet knyttet til alternative impregneringsmetoder, og de fleste informantene etterspør mer kunnskap om både alternative og kobberbaserte impregneringsmetoder. Analysen avdekker at samarbeid og samskaping er ettertraktet i oppdrettsnæringen, og at dette kan løse utfordringen med kunnskapsbehov. Samtlige deltakere i intervjuene fremhever betydningen av samarbeid som en nøkkelfaktor for å kunne lykkes med å finne gode løsninger.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/29481
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2023 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDFSK-3960
dc.subjectAkvakulturen_US
dc.titleFremtidens oppdrettsnæring – med eller uten kobberimpregnering? En kvalitativ studie av aktørers holdninger til kobberbaserte impregneringsmetoderen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)